Vasárnap indul a XXI. Festum Varadinum

Vasárnap indul a XXI. Festum Varadinum
Biró Rozália a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke április 25-én sajtótájékoztató keretében ismertette a XXI. Festum Varadinum rendezvénysorozatot.

 

Huszonegyedik alkalommal szervezik meg a Festum Varadinum rendezvénysorozatot, amely ékes példa arra, hogy egy jól átgondolt és megszervezett eseménysorozatról van szó, mondta el Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere. Kiemelte, hogy az esemény fővédnökei Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, valamint Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára. A rendezvénysorozat költségvetése körülbelül 50 000 lej, a szervezők támogatást a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériumtól, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól és a Communitas Alapítványtól kaptak. „A támogatás háromnegyedét arra fordítjuk, hogy részfinanszírozással támogassuk a rendezvényeket”- mondta el Biró Rozália. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is kiadják a Varadinum nevű újságot, amelyben megtalálhatják majd részben a programokat, részben pedig a főszervezők (a négy történelmi magyar egyház és az RMDSZ) gondolatait, valamint a civil szervezetek vezetőinek gondolatait. Az ingyenes újságok a Varadinum rendezvényein lesznek hozzáférhetőek. „A Varadinum Kulturális Alapítvány nevében szeretettel hívunk és várunk mindenkit, hiszen a rendezvénysorozat csak akkor teljes, ha mindannyian részt veszünk rajta”- tette hozzá az alpolgármester, ezt követően a kiemelkedő programokat ismertette részletesebben.

Program

Idén is lesz előrendezvénye a Varadinumnak, mégpedig április 28-án A könyv napja. „Úgy gondoltuk, hogy ez szervesen kapcsolódik a rendezvénysorozathoz. Szombaton reggel 9-től az Ady Endre Líceum dísztermében kezdődik ez a rendezvény a Diákokért Egyesület szervezésében.”- mondta el Biró Rozália. Az idei rendezvénysorozatban is megtalálhatjuk azokat a megszokott dolgokat, azokat a rendezvényeket amelyek évről-évre ismétlődnek, és amelyek a Festum Varadinum gerincét alkotják. Ilyenek például a négy történelmi magyar egyház ünnepi istentiszteletei és szentmiséje. A Református Egyházkerület ünnepi istentiszteletére április 29-én 10 órától kerül sor a Nagyvárad-újvárosi református templomban, majd május 2-án 18 órától az evangélikus egyháznak lesz ünnepi istentisztelete, ahol Mózes Árpád nyugalmazott evangélikus püspök hirdet igét, ezt követően csütörtökön szintén 18 órától az unitárius egyház tartja meg ünnepi istentiszteletét, és végül de nem utolsó sorban a Festum Varadinum rendezvénysorozat a május 6-i ünnepi szentmisével és körmenettel záródik, amelyet Böcskei László megyéspüspök celebrál.

Rendezvények

„A hagyományos rendezvények között meg kell említenünk a Pódiumbeszélgetést, amelyre most Garzó Ferencet fogjuk meghívni. A programban olyan eseményeket találnak meg mint az Apáról fiúra hagyományőrző mesterek találkozója május 2-án reggel 8 órától a Kanonok soron. Szintén szerdán tarják meg a Civil Társadalom Napját a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségének szervezésében”- tudatta Biró Rozália. Szintén hagyományosnak mondhatóak az iskolanapok, amelyeket a Szent László Római Katolikus Iskolaközpontban, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban, az Ady Endre Líceumban, és idén először a Mihai Eminescu Főgimnáziumban is megszerveznek.

Előadások

A rendezvények közül, amelyek mind érdekesnek ígérkeznek, az alpolgármester kiemelte Péter I. Zoltán Nagyvárad kávéházi élete a monarchia idejében című előadását, amelyre április 30-án 15.30-tól kerül sor az Ady Endre Líceumban, valamint kiemelkedő fontosságú a Fényes Szabolcs eseménylánc és a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesülete által szervezett Juhász Gyula emlékműsor is. A rendezvénysorozat alatt három könyvbemutató is lesz. „A hagyományokhoz híven a Festum Varadinum rendezvénysorozatot május 6-án zárjuk a 18 órától megtartandó Varadinum Díjkiosztó Ünnepséggel, amelyen a kuratórium döntése alapján a tavaly megrendezett kiemelkedő rendezvényeket és szervezőit díjazzuk. Ezt követően a Fényességes Csillag táncos misztériumjátékkal zárjuk a Festum Varadinum hetét”- tette hozzá végezetül Biró Rozália.

Nagy Noémi