Vasárnap délutáni hangverseny a LEK-ben

Akt.:
Vasárnap délutáni hangverseny a LEK-ben

Vasárnap délután folytatódott az interaktív zongorahangverseny, ezúttal Liszt Ferenc zenéjével, életével és munkásságával ismerkedhettünk meg a nagyváradi Lorántffy központ múzeumtermében.

Mint azt már megszokhattuk, Thurzó Zoltán zongoraművész ezúttal sem szokványos zongoraestet szervezett. Ebben a hónapban egy interaktív Liszt-hangversennyel készült az érdeklődők számára Szereti Ön Liszt Ferencet… és ami mögötte van? címmel. Aki eddig nem ismerte, most bizony megismerhette, hiszen a zenén és munkásságán kívül számos információt tudhattuk meg róla, természetesen a jól megszokott „felolvasás a közönség által” módon. Így aki részt vett az eseményen közelebb kerülhetett Liszthez, előadóművészetét, világszemléletét és ars poeticáját ismerhette meg.

„Uralná a közösségi médiát”

Liszt népszerű volt a korában, Thurzó Zoltán szerint, ha a zeneszerző most élne „uralná a közösségi médiát.” Liszt zenéje mellett egy kis ízelítőt kaphattunk Mozart munkásságából is, a soron következő hangversenyen ugzanis Mozart lesz a középpontban. Így többek között olyan népszerű dallamokat hallhattunk Thurzó Zoltán előadásában, mint a Megidézés, Bűnbánati ima Palestrina nyomán, Emlékezés a holtakra, Temetés, Hulljatok, csendes könnyek, melyeket Lisztnek köszönhetünk. Emellett ízelítőként egy Mozart-Liszt kooperációval is meglepett minket az előadóművész, és Mozart Fantasia in dmoll KV 397-es című darabját is előadta. A Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ Múzeumterme ismét megtelt, a hálás közönség nagy tapssal köszönte meg hangversenyt.

 

Törő Enikő