Vásári forgatag esőben is

Vásári forgatag esőben is
Bár az idő nem volt végig barátságos, az idén is sokan jöttek el a Rhédey kertbe, a XXII. alkalommal megszervezett Népi Mesterek Vásárára. Ízléses dolgokat árultak, s vásárlók is voltak.

Szombaton, a rendezvény második napján kellemes időben kezdődött el a Körösvidéki Múzeum által, többek között a Megyei tanács, a Hagyományos Kultúrát Népszerűsítő és Megőrző Megyei Központ és a Bihar megyei Művelődési Igazgatóság támogatásával zajló rendezvény. A délután folyamán sajnos elromlott az időjárás, egymás után több zápor is volt, de a vásár ennek dacára jó ideig még folytatódott.

„Nagyon alkudnak”

Nagyon nagy volt a választék különböző kerámia tárgyakból, többek között a korondi Máthé Dénes, aki elpanaszolta: nagyon alkudnak a vásárlók, pedig öt éve nem változtatták az áraikat. Amúgy akár egy lejért is lehetett náluk vásárolni apró edényeket, a pálinkáspoharak, vizespoharak, kancsók, fűszertartók ára 10 és 30 lej között volt, a nagyobb edényeké 40 lejnél kezdődött.
„Kőkorszakbeli” kerámiákat árultak az egyik standnál. A Iaşi megyéből érkezett kézműves elmondta, hogy nem koronggal, hanem kézzel formázzák, természetes alapanyagokból készült színezőanyagokkal díszítik, majd kővel csiszolják fényesre az edényeket. Áruk 10 lejnél kezdődött, a legdrágábbak 250 lejbe kerültek.

Értékes hangszerek

Egy Máramarosból érkezett mester kézzel készült bőrbocskorokat árult. Trifuţ Iosif elmondta, hogy egyedül maradt, s neki sincs tanítványa, aki tovább vinné ezt a mesterséget. Hazai vásárlói nemigen vannak, inkább külföldről jönnek vevők. „Nem becsüljük a hagyományainkat, s lassan elvesznek” – panaszolta. A bocskorok ára egyébként 95 és 150 lej között volt.
Nagyváradról is eljöttek mesterek a vásárra. Bökös László vonóshangszer készítőt például nem ijesztette meg az eső, pedig a kiállított hangszerek között több ezer eurót érő, Hellier típusú hegedű is volt, mely Stradivarius hegedűinek mintája alapján készült. Igaz, hogy gyöngyház, és nem elefántcsont berakás díszítette, viszont csak a lakknak az alapanyagai, mellyel bevonták, 600 dollárba kerülnek, tudtuk meg. Igazából nem tudja, mennyit is kérjen érte, ugyanis 20-30 éve volt erre a modellre vevője, utoljára pedig 20 ezer márkát kapott a hangszerért.

Gyöngysorok, kövek

A különböző hegedűkön kívül brácsát, csellót, trombitás hegedűt és barokk mandolát is kiállított. Megtudtuk, hogy a lakk, amellyel be vannak vonva, olaj, szesz, borostyán és kopál keverékéből készül, van zanzibári és manilai kopál, de a legdrágább hangszerekhez ausztráliai dammár gyantát használ. Ő maga Kása mestertől tanult, aki Reményi Mihály tanítványa volt. Persze a vásárra nem azért jött, hogy bármit is eladjon, ehhez túl drágák a kézi készítésű hangszerek – inkább csak azért, hogy lássák, megismerjék az emberek. „Igazából úgyis majd csak száz év múlva fogják elismerni a munkámat” – tette hozzá.
Pázmán Ida nagyváradi népművész is részt vett a vásáron. Az általa kiállított népi ékszerek között egeybek mellett kalotaszegi gyöngysort, csángó tászlit, ukrán nyakpántot, sarkos bihari nyakpántot láttunk – az apró gyöngyökből fűzött díszek között vannak, amelyek 4-5 nap alatt, s vannak, amelyek akár egy nap alatt is elkészülnek. Áruk 15 és 250 lej közötti. Elmondta: nagyon hasznosak találja ezt a rendezvényt, vevők is vannak elegen, már az egész országban ismerik ezt a vásárt.
Egy olyan bukaresti cég is képviseltette magát, melynek tulajdonosa Kamerunból jött és jobbára kameruni féldrágakövek megmunkálásával foglalkozik. Ugyanitt kameruni maszkokat és egyéb dísztárgyakat is árultak.
A sokféle népművészeti áru között láttunk még rézüstöket, fából készült használati tárgyakat, szobrokat, szentképeket és naiv festményeket, népviseleteket, mézeskalácsokat, továbbá üvegből, ezüstből, féldrágakövekből készült ékszereket, dísztárgyakat – hogy csak néhányat említsünk. És nem utolsó sorban: a rendezvényen a Down-kórosok Egyesülete, a fogyatékkal élők foglalkoztatásáért létesült Wilhelmina-központ, az Alsterdorf Egyesület, valamint a Mozgáskorlátozottak Egyesülete is részt vett különböző, tagjaik által készített dísztárgyakkal.

Neumann Andrea