Várták Váradon a zarándokvonatot

Várták Váradon a zarándokvonatot
Két órás késéssel futott be a nagyváradi vasútállomásra pénteken a magyarországi zarándokokat a csíksomlyói búcsúra szállító Székely Gyors és Csíksomlyó Expressz Össznemzeti Zarándokvonat.

A hírek szerint egy nappal korábban egy viharban leszakadt egy vasúti felső vezeték, ez okozta a késést. Mindazonáltal az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt által a zarándokok fogadására az állomásra hívott váradiak türelmesen várták a vonatot, amely két óra után nem sokkal be is futott Nagyváradra. Mind a zarándokok, mind az üdvözlésükre az állomásra kilátogató váradiak közül többeknek a kezében magyar, illetve székely zászló lobogott, a zarándokok és az őket fogadók kezet fogtak, ajándékokat adtak egymásnak. A zarándokokat üdvözlők között volt Huszár István alpolgármester, Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke, Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke is és Tőkés László EP-képviselő is. A váradiak egy csoportja énekkel köszöntötte a magyarországi utasokat, felcsendült a székely himnusz is, olykor-olykor az „Egyek vagyunk!” ritkábban pedig a „Vesszen Trianon!” felkiáltás is elhangzott. A vonat mintegy tíz percig állt a váradi állomáson, majd indult tovább Kolozsvár felé.

A szerelvény elindulása után a mintegy ezer fős tömeg csendben elhagyta az állomást a csendőrök és a rendőrök árgus tekintete által követve. Az esemény incidensek nélkül zajlott le, hacsak nem tekintjük incidensnek azt, hogy az állomás előtt a rendőrök megállították Csomortányi Istvánt mondván, hogy ajándékokat osztogatott, holott ez tilos. Csomortányi elmondása szerint miután bemutatkozott, a rendőrök elengedték. Az esetet a politikus úgy értékelte, hogy a rendőröknek nem volt mibe belekötniük, ezért találták ki ezt az ürügyet.

Pap István