Varratmentes Európát

Ülésezett a Románia-Bulgária Határmenti Együttműködési Program közös monitoring bizottsága. Elsőízben ülésezett kedden, Bukarestben, a Románia-Bulgária Határmenti Együttműködési Program közös monitoring bizottsága.

A találkozón részt vett HORVÁTH Anna, a fejlesztési, középítkezési és lakásügyi minisztérium államtitkára és Iskra MIHAYLOVA, a bulgáriai regionális fejlesztési és középítkezési  minisztérium miniszter-helyettese. Az Európai Bizottságot Nathalie VERSCHELDE képviselte.

A Románia-Bulgária Határmenti Együttműködési Program egyike a legjelentősebb európai határmenti együttműködési programoknak, hiszen a két ország közötti határ több mint 600 km hosszúságú, továbbá Románia területéről hét, míg Bulgária területéről kilenc megye vesz részt a programban, a fejlesztések több mint öt millió ember életét befolyásolhatják pozitívan.

“A határmenti együttműködési programok fontossága abban rejlik, hogy hozzásegítenek  minket egy varratmentes Európa megteremtéséhez. Szerepük az, hogy  kiegészítsék úgy az országos, mint a nemzetközi  fejlesztési programokat, és egymást erősítő hatásuk mentén új, pozitív együttműködések szülessenek. Románia és Bulgária együttműködésének eredményeként jobb  lesz a közlekedés a két ország között. A program keretében odafigyelünk a környezetvédelemre is, hiszen a határfolyó, a Duna védelme is közös érdekünk“– mondta Horváth Anna államtitkár.

A programot az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza. A program Irányító Hatósága a romániai Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium.