Városfejlesztési stratégia

Városfejlesztési stratégia
Szatmár megye — Szabó Tibor, a Szatmári Friss Újság olvasója véleménye szerint Szatmárnémeti szűkké vált a járműforgalom számára, kocsi kocsit ér az utakon.

Szatmárnémeti földrajzi helyzete, az országhatár közelsége, az európai uniós csatlakozás, a vámkötelezettség megszüntetése, valamint a helyi helyes gazdaságpolitika  lehetővé tette a gyors gazdasági és ipari fejlődést, városunkban lassan elfogynak a szabad területek, telkek, amelyek feltétlenül szükségesek a gazdasági és ipari fejlődéshez. Mára már az üres telekhelyek beépültek házakkal, lakóparkokkal vagy vállalkozásokhoz  szükséges épületekkel. Ilyen körülmények között nincs más lehetőség a töretlen fejlődés biztosítására, mint a város területének növelése. Erre egy mód van, a városnak be kell kebeleznie az amúgy is már egybeolvadt községeket, vagy azokat a községeket, melyek rövidesen egybe fognak épülni városunkkal. A város határát ki kellene tolni 6–10 kilométerrel minden irányban. A következő községek beolvasztását látom lehetségesnek: Batiz, Szatmárudvari, Szatmárpálfalva, Pusztadaróc és Lázári.

Még a terjeszkedés előtt, új városfejlesztési tervet kellene készíteni a jelen és a jövő követelményeinek megfelelően, mely hozzájárulna városunk töretlen fejlődéséhez.

A beszállításban rejlő lehetőség

Ahhoz, hogy városunk terjeszkedjen, tanulmányozni kellene a terjeszkedés jogi feltételeit. Ha népszavazást  kell csinálni a terjeszkedéshez, akkor csináljunk népszavazást stb. A város területének megnövelésével még a bürokrácia  is csökkenni fog. Nem lesz több vita, hogy bel– vagy külterület.

A város terjeszkedését a következő okok teszik szükségessé: az aktív tőke dinamikus beáramlása; a szupermarketek beszállító háttérláncának kialakítása. E beszállító háttérlánc kialakításában látom a legnagyobb fejlődési  lehetőséget, mivel már van Szatmárnémetiben vagy  öt–hat ilyen kereskedelmi egység.  Sajnos a beszállító háttérlánc kialakítása még meg sem kezdődött. Az illetékesek még nem csípték fel az ebben rejlő óriási fejlődési lehetőséget. Egy másik ok az is, hogy a meglevő ipari park mellett létre kellene hozni a közeljövőben még vagy két–három ipari parkot. Az első ipari park létrehozása nagyszerű példája a helyi kezdeményezés sikerességének.

Csak szabad utat kell engedni a városunkba beáramló aktív tőkének, valamint a helyi tőkének, egy kis besegítés az indulásnál, a többi már megy magától.

Szabó Tibor