Várják a Szülőföldön magyarul program pályázatait

A romániai közoktatásban magyar nyelven tanuló gyermekek családjai április végéig pályázhatnak a “Szülőföldön magyarul” program keretében nyújtott támogatásra.

Burus Siklódi Botond, a Szülőföldön magyarul program romániai lebonyolításával megbízott Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, az idei pályázat újdonságokat is tartalmaz. Az idei évtől nem kaphatnak támogatást azok a tanulók, akik az első félévben több mint ötven óra igazolatlan hiányzást gyűjtöttek össze az iskolában. “Segíteni szeretnénk a kollégáknak azzal, hogy az iskolalátogatásra ösztönözzük a gyerekeket” – jelentette ki az RMPSZ elnöke. Hozzátette, a pályázathoz csatolni kell az oktatási intézmény által kibocsátott igazolást, amely a hiányzások számát is tartalmazza.

Burus Siklódi elmondta, az RMPSZ a következő napokban saját hálózatán keresztül juttatja el valamennyi olyan óvodába és iskolába a pályázati dokumentációt, amelyben magyar nyelvű oktatás folyik. Az intézményekben az óvónőkön, tanítókon, tanárokon, keresztül jut el a pályázati csomag valamennyi magyarul tanuló gyermek családjához. Az űrlapok ugyanakkor a www.szulofoldonmagyarul.ro internetes oldalról is letölthetők.

Az RMPSZ úgy tervezi, hogy május végéig átadja a programot finanszírozó Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek a biztosan támogatható pályázatok első körét, így az első kifizetések már a tanévzárás előtt megtörténhetnek. “Szeptember 30-ig mindenképpen zárni szeretnénk ezt a pályázati évet” – jelentette ki az RMPSZ elnöke. Hozzátette, a támogatást idén is az OTP Bank Romániánál nyitott számlákra utalják át. A támogatottak nevére tavaly nyitott számlák, tavaly kiadott bankkártyák az idei támogatási évre is érvényesek maradnak.

A Szülőföldön magyarul program most meghirdetett pályázata a 2011-2012-es tanévre vonatkozik. A pályázat keretében 20 000 forintnak megfelelő nevelési és oktatási támogatást, 2400 forintnak megfelelő tankönyv- és taneszköz-támogatást, illetve 2800 forintnak megfelelő hallgatói támogatást lehet megpályázni.