Várják a nagyváradi véradókat!

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Vörös kódot jelentett a Nagyváradi Vérközpont, vagyis az intéyménz rendkívül kis mennyiségű vértartalékokkal rendelkezik. Több éve nem volt példa ilyesmire, tudtuk meg dr. Ligia Burtă igazgatótól.

Bár ezekben a napokban rendkívül kevés a véradó, a kórházak folyamatosan igénylik betegeik számára a vért és a vérkészítményeket, mondta el tegnap lapunknak dr. Ligia Burtă. A Gavril Curteanu városi kórház például negyven egység trombocitát igényelt, ez azt jelenti, hogy legalább húsz, nagyon súlyos állapotban lévő páciensnek van szüksége a vérkészítményre. A kórház főleg a leukémiában szenvedő gyerekek számára szokott rendszeresen vérkészítményeket igényelni, tudtuk meg a nagyváradi vérközpont igazgatójától.

Tájékozódjanak

„Abban a helyzetben vagyunk, hogy egyszerűen nem tudunk eleget tenni a megrendeléseknek és ez rendkívül rossz érzés. Fontos lenne, hogy mindenki tudatosítsa: mások élete múlhat az elhatározásán. A betegségek nincsenek tekintettel a szabadságolások időszakára…” – tette hozzá. Mint megtudtuk, nem egy megszokott helyzet a mostani, több éve nem volt példa arra, hogy ennyire rosszul álljanak a tartalékokkal.

Az igazgató arra is felhívta a figyelmet: jó lenne, ha mielőtt jelentkezne, mindenki elolvasná a vérközpont http://www.proviataoradea.ro honlapján közzétett tudnivalókat arról, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy valaki véradó legyen, illetve mit kell betartani a véradást megelőzően. „Kár, hogy egyeseket vissza kell utasítsunk, mivel dohányoztak, vagy bőségesen ettek aznap. Nekik sem egy kellemes élmény, hogy hazaküldjük őket, s nekünk is rendkívül frusztráns, hogy ekkora krízis közepette le kell mondanunk róluk” – mondta dr. Ligia Burtă.

Amint a vérközpont honlapján egyebek mellett olvasható, a véradók 18 és 60 év közöttiek lehetnek, de ötven éven felül háziorvosi igazolás szükséges arról, hogy a illető nem szenved krónikus, illetve ideggyógyászati betegségekben. A véradók súlya nők esetén 50 és 100, férfiaknál pedig 50 és 110 kilogramm közötti lehet. A véradás előtt 24 órával tilos alkoholt, illetve zsíros ételeket fogyasztani. A véradás reggelén lehet vizet, kávét, teát inni, fontos, hogy a jelentkezők megfelelően hidratált állapotban legyenek. Reggelire kekszet, vagy pirítós kenyeret fogyaszthatnak. A véradás előtt és után két órával tilos dohányozni, az ajánlás az, hogy aznap lehetőleg egyáltalán ne dohányozzanak. Fontos az is, hogy náluk legyen a személyazonossági okiratuk.

Neumann Andrea