Várhatóan május elsején nyit az állatkert

Várhatóan május elsején nyit az állatkert
Nagyvárad- Tavaly késő ősszel fejeződött be a váradi állatkert felújítása, korszerűsítése és bővítése. Remélhetően május elsején nyitja meg majd a kapuit a látogatók előtt, olyan érdekes állatokkal is csalogatva az érdeklődőket, mint például az észak-kínai párduc vagy a fekete jaguár.

 

A nagyváradi állatkert korszerűsítésének és bővítésének finanszírozási projektjét 2008. október 16-án írta alá Lucia Varga akkori szakállamtitkár, de a beruházás megkezdése tulajdonképpen Borbély László RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter idején történt, mert addig hiányoztak az ehhez szükséges pénzforrások. A teljes befektetés összege áfa nélkül 14.862.873 lej volt, melynek 75 százalékát a szaktárca, egynegyedét pedig a városi önkormányzat biztosította. A tenderpályáztatás után 13.034.788 lejbe került a kivitelezés, és 2010. december 8-án fogtak neki a munkálatoknak, melyek eredményeképpen a 3,7 hektáron elterülő régi létesítményt 7,5 hektárnyira terjesztették ki.

A modernizált komplexumban a következő struktúrák kaptak helyet: élettér az állatok számára, oktató és szórakoztató jellegű tevékenységeknek kialakított termek, karanténok, adminisztratív épületek, raktárak, állatorvosi rendelő, kiállítóhelyiségek. Az állatok kényelmét célzó infrastrukturális beruházások nyomán külön területeket különítettek el az oroszlánok, a tigrisek, a szürkefarkasok, a leopárdok, a pumák, a feketekecskék, a sörényes juh, a kecskék, a hegyikecskék, a zebrák, a lámák, a szarvasok, az emuk, a struccok, a nanduk, a tevék, a kenguruk, a szurikáták, a manguszták, a vízidisznók, a mosómedvék, a tarajos sülők, az ormányos medvék, a medvék, a vaddisznók, a hiúzok, a majmok, a papagájok, a denevérek, a pelikánok és a lemúrok számára, természetesen úgy, hogy a különböző fajták egy helyre kerültek. Ezenkívül kialakítottak még röpdéket, akváriumokat és reptiláriumokat is, két rusztikus faházat építettek, ahol érintőképernyőket szereltek fel hasznos információkkal, emellett pedig pannók és útmutatók is segítik a tájékozódást. Az adminisztratív jellegű épületek állatorvosi rendelőként, elsősegély nyújtó pontként, konyhaként és hűtőkamraként szolgálnak majd, illetve egy másik ingatlant az alkalmazottak fogják használni, valamint élelemraktárat is csináltak.

Érdekes fajták

Bimbó- Szuhai Tibor, az állatkert adminisztrátora honlapunknak elmondta, hogy a múlt héten elemezte a környezetvédelmi hatóság az állatkert által leadott engedélyeket, és rendben találta ezeket, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag harminc napon belül úgymond a kezükben lesz a működési engedély. Ez azért fontos, mert amikor ezzel rendelkeznek, kezdhetnek el hivatalosan új állatokat hozni. Erre irányuló lépéseket már megtettek, hiszen felvették a kapcsolatot az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségével (EAZA): ellátogattak Amszterdamba, ahol fogadták is őket, illetve ugyanakkor szoros együttműködési viszonyt ápolnak Debrecennel, Nyíregyházával, ahonnan már konkrét ígéretek vannak állatokra, de ezeket csak akkor kezdhetik el Váradra szállítani, amikor valamennyi engedély birtokában vannak. Az idehozott állatok között olyan érdekes fajtájúak lesznek, ilyen például egy észak-kínai párduc, melyből negyvenöt van egész Európában, de a debreceniek megígérték, hogy adnak egyet, valamint fekete jaguár érkezik majd Nyíregyházáról, illetve mangusztával, szurikátával, struccal és más egyéb érdekes és változatos állattal fogják várni a látogatókat. A létesítmény remélhetőleg május elsején nyitja meg a kapuit, azért a feltételes mód, mivel van egy karantén meg egy szoktatási időszak az újonnan érkezett állatoknak, s ennek függvényében tervezik a nyitást. A dátum egyébként nem véletlen, hiszen 51 évvel ezelőtt épp május elsején nyílt meg a nagyváradi állatkert.

Állatcserék

„Mivel törvény tiltja az állatok pénzért történő adásvételét, az állatkertek ezt a helyzetet úgy oldják meg, hogy ha valamilyen fajtából plusz jelentkezik náluk, ezt csere útján elhelyezik egy másik zoóban. A korszerűsített váradi állatkertben nagyon jó körülményeket tudunk biztosítani a lakóknak, és ez egy fontos érv lehet amellett, hogy a máshol pluszban levő állatokat megkapjuk. Emellett működik még a személyes lobbi is, a kapcsolatrendszer a különböző intézményvezetőkkel, illetve természetesen ha valamelyik állatállománynál plusz jelentkezik, és igény mutatkozik ezekre máshol, szóba kerülhet a csere”- magyarázta Bimbó-Szuhai Tibor. Hozzátette: az állatoknak beszerzését az EAZA ebben a csere formában támogatja, de még így is vannak szállítási, a dokumentáció összeállításánál jelentkező költségek, úgyhogy tulajdonképpen nem teljesen ingyen történik minden.

Az ügyvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a már meglevő állatok közül a telet a majmok viselik a legnehezebben, őket ilyenkor, a hideg időszakban nem is szokták a kültéri kifutóra kiengedni, mert könnyen tüdőgyulladást kapnak. A belső térben körülbelül 25 fokos átlaghőmérsékletet biztosítanak számukra, és emiatt nincs gondjuk a téli szezonnal, illetve nyilván egy kicsivel több vitamint és élelmet kapnak, hogy ellenállóbbak legyenek. Az oroszlánok például, bár szintén meleg égövi állatok, amikor süt egy kicsit a nap, vagy kellemesebb kicsit az idő, ki szoktak merészkedni, amúgy pedig a kifutó beltéri része az ő esetükben is fűtött. „Ezért is módosítottam annak idején a projektet. A tervező ugyanis első lépésben nem tervezett egy másodlagos fűtési rendszert arra az esetre, ha a városi fűtéshálózatban történne valami, ezért volt szükség egy gázzal működő, másodlagos fűtési rendszerre”, mondta.

Belépőjegy

A városi tanács fogja jóváhagyni, illetve megszavazni az elektromos beléptetőrendszer alapján érvényesített jegy értékét. „Én azt gondolom, hogy a magyarországi gyakorlat, ahol egy kicsit fejlettebb állatkerti kultúráról beszélhetünk, és a mindenkori mozijegyhez hasonlítják a belépőjegy árát, Váradon is járható út lenne, sőt talán ennél egy kicsit alacsonyabb is lesz a tarifa”, nyilatkozta az Erdély Online-nak Bimbó-Szuhai Tibor.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,