Várba költöztetés nem, fejlesztés viszont lesz

Várba költöztetés nem, fejlesztés viszont lesz
A nagyváradi helyi tanács pénteki ülésén elfogadta a Sas-palota egy részének felújításáról, illetve a Kálvária domb megújításáról szóló határozatjavaslatokat.

Rossz előjelekkel kezdődött Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere számára a péntek délutáni tanácsülés: nemcsak azért mert egy nappal korában Ioan Mang a Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei elnöke bejelentette, hogy pártja nem támogatja a Körösvidéki Múzeumnak a várba költöztetésére vonatkozó tervét, hanem azért is, mert a tanácsülésen megjelent civilek egy csoportja; egyikük nyílt levelet osztott szét a helyi tanácsosoknak, amelyet a Körösvidéki múzeum Baráti Társasága, a Képzőművészek Szövetségének Bihar megyei szervezete, a Nagyváradi Egyetem Képzőművészeti kara, az Academia Cicica Alapítvány és a Kiwanis Art Egyesület fogalmazott meg és írt alá, és amelyben felszólították a helyi tanácsosokat, hogy ne szavazzák meg az ezmlített javaslatot. Levelükben többek között azzal érvelnek, hogy a várban nem lehetne biztosítani a megfelelő mikroklímát a Körösvidéki Múzem által őrzött műtárgyak tárolásához és kiállításához, illetve a vár egy más korszak hangulatát sugallja, mint amilyen műkincsanyaga a Körösvidéki Múzeumnak van.

Végző próbálkozás

A napirendi pont vitáján Ilie Bolojan még egyszer, utoljára próbálta meggyőzni a tanácsosokat arról, hogy szavazzák meg az ő elképzelését. Mint mondta, a nagyváradi várban 11.500 négyzetméternyi terület van, ahol turistacsalogató, gazdasági szempontból önellátó tevékenységeket kell majd bonyolítani. A tervezet megszavazása nem azt jelentené, hogy ezzel már a várba is költöztetik a múzeumot, hanem lehetőséget biztosítanak a Bihar Megyei Tanácsnak arra, hogy egy ilyen irányú döntést meghozzon , jelezte az elöljáró. „Ahelyett, hogy pénzt adnánk ki új kiállítási tárgyak megvételére, a Körösvidéki Múzeum műtárgyait kellene ott kiállítani. Nekünk a hó végéig döntenünk kell, mert a várban folynak a felújítási munkálatok, és amennyiben a múzeum oda költözik, akkor a felújítási terveken módosítani kell” – hangsúlyozta Bolojan. Az ülésen felszólalt Ovidiu Muresan, a város PSD-s alpolgármestere, aki elmondta, hogy a március 27-iki megyei pátgyűlésen arról döntöttek, a PSD helyi tanácsi frakciója nem szavazza meg a határozatjavaslatot, mert nincs meg a politikai akarat a múzeumnak a várba költöztetéséről. A szavazáskor csak a liberális frakció és a demokrata-liberális Cristian Ile, azaz összesen tizenkét tanácsos szavazott a javaslat mellett, a többiek vagy tartózkodtak, vagy ellene szavaztak, így a határozattervezet megbukott.

Fejlesztések

A pénteki tanácsülésen előterjesztett többi határozatjavaslatot vagy egyhangúlag, vagy nagy többséggel elfogadta a helyi tanács. Így a testület beleegyezett abba, hogy felújítsák a Sas-palotának azt a részét, amelyben egykor a Szabadság mozi működött, illetve megszavazta a Kálvária domb rehabilitációjáról szóló határozatjavaslatot is. Mint arról már beszámoltunk az épületfelújítás összértéke 3.827.815 euró, amiből 996 ezer euró a vissza nem térítendő támogatás, a különbözet a város költségvetését terheli majd, míg a Kálvária-dombot 1,4 millió euróból újítják fel, ebből 735 ezer euró a vissza nem térítendő támogatás. A helyi tanács megszavazta azt a javaslatot is, melynek értelmében megújítják a Selina céggel a Partenie Cosma és a Vasile Voiculescu iskolák kampuszának építésére vonatkozó szerződést úgy, hogy a másik szerződő fél nem az Ingatlankezelő, hanem a polgármesteri hivatal lett. A beruházás összértéke 37.534.766 lej, amiből már elvégeztek 8.332.960 lej értékű munkálatot. A határozat kimondja, hogy a polgármesteri hivatal átvállalja a projekt önrészének, 470.996 lejnek a kifizetését. A beruházás során egy tizenhat, illetve egy nyolc osztálytermet magában foglaló épületet, emellett egy háromszáz férőhelyes internátust, étkezdét és klubot, tanári lakásokat, sportpályát és sporttermet építenek. A munkálatokat 2015 végéig be kell fejezni.

Pap István