Varázslatos Hungaroring

Akt.:
Varázslatos Hungaroring
Immár 30. alkalommal került megrendezésre a Forma-1-es Magyar Nagydíj a Hungaroringen. A pálya nem csak a Forma-1-eseknek, hanem más szériák versenyeinek is otthont adott.

Leginkább talán az időjárás volt ami döntő szerepet játszott az események kimenetelében: a perzselő napsütést szakadó eső váltotta fel többször is, úgy a versenyzők, csapatok, mint a kint lévő rajongók számára kihívást és számos kérdőjelet jelentve.

A 2016-os versenyhétvége a csütörtöki napon kezdődött úgy a pilóták, mint a szurkolók számára. A pilóták és a csapatfőnökök a számukra már szokásos sajtótájékoztatón vettek részt. Azok a szurkolók akik teljes hétvégés jegyet váltottak szabad boxutca látogatásban vehettek részt. Ennek során végig sétálhattak a pályán, a célegyenesben, sőt kedvenc versenyzőik boxjait is megcsodálhatták. Sajnos a csütörtöki napon a pilóták nem mutatták meg magukat, de az érdeklődők így is betekintést nyertek a boxokban szorgoskodó szerelők munkájába így például a Williams csapat box tesztelésébe. A Mercedes csapat pedig kártyákat osztogatott versenyzőik képeivel.

Az izgalom pénteken folytatódott, ez a nap leginkább a szabadedzések lebonyolításáról szólt, arról, hogy a pilóták segítségével a szerelők a lehető legjobb beállításokat találják meg az időmérőre majd a futamra. Ugyanakkor a GP2-es széria (a Forma-1 „kistestvére”, a legtöbb Forma-1-es pilóta innen kerül ki, több egykori GP2-es bajnok jelenleg a Forma-1-es mezőny tagja: L. Hamilton, N. Rosberg, R. Grosjean) időmérő edzését is szombaton rendezték meg. A pálya reggel tíz órakor nyitotta meg kapuit amikoris az első Forma-1-es szabadedzés vette kezdetét. Ez Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Sebastian Vettel sorrendben zárult. A Forma-1-es szabadedzést a GP2-esek szabadedzése követte, majd a Forma-1-esek tértek vissza a második szabadedzésre. Ez az edzés már szinte a legelején meglepetést okozott, mivel Hamilton csupán néhány kör után odacsapta az autóját. A szalagkorlát megsérülése miatt piros zászlós fázis lépett érvénybe, tehát a szabadedzést megszakították amig a korlátot helyre nem hozták. A pályamunkások gyors munkájának köszönhetően alig tíz percet sem kellett várni amig a szabadedzés újra indult. Sajnos Hamilton már nem tudott visszatérni, de a többiek serény körözgetésbe kezdtek. Az összes pilóta kint volt a pályán egy néhány kör erejéig. A legszorgalmasabbnak Kimi Räikkönen és Nico Rosberg bizonyultak, akik szinte megállás nélkül végig kint voltak. A szabadedzést Rosberg nyerte, a második Ricciardo lett, míg a harmadik pozíciót Vettel foglalta el.

A Forma-1-et követve még nem nem volt vége az eseményeknek a Hungaroringen, hiszen még ezután következett a GP2-es időmérő. Ezt a tabella éllovasa P. Gasly nyerte. Második Sz. Szirotkin, harmadik pedig A. Giovinazzi lett. A pénteki nap a Porsche szuperkupa, valamint a GP3 sorozat szabadedzéseivel zárult.

A szombati nap már változatosabb volt és úgy szabadedzés, mint időmérő vagy verseny is várta az érdeklődőket. A sort a GP3 időmérője kezdte, ezt M. Parry nyerte. Ezt követően a Forma-1-esek kezdték meg a harmadik, egy órát tartó szabadedzésüket. Itt Rosberg bizonyult a legjobbnak, őt követte a két Red Bull Verstappen, Ricciardo sorrendben. Ez után a Porsche szuperkupa időmérője, majd a Forma-1-es időmérő edzése következett. Az időmérő kezdete előtt már tartalmas csapadék hullott a pályára, ezért kérdéses volt, hogy mikor tudnak a pilóták a pályára menni, vagy egyáltalán tudnak-e majd a nagyon rossz körülmények miatt. Többszöri elhalasztás és a pályán tett kör után a vezetőség a safety car beleegyezésével húsz perc elteltével elengedte a mezőnyt. Ez nem volt talán a legjobb döntés mivel többen így például F. Massa vagy M. Ericcson is a falban találták magukat rögtön a kezdet után. A rossz körülmények, csúszós pálya miatt a kvalifikáció első szakaszát négyszer szakították meg piros zászlóval. Végül J. Palmer (Renault), F. Massa (Williams), K. Magnussen (Renault) M. Ericcson (Sauber), P. Wehrlein és R. Haryanto (Manor) búcsúztak a kaotikus időmérő első körében. A második etapra előbújt a nap, így a pálya is gyorsan kezdett el száradni. Körről körre jobb idők születtek, ezt mi sem bizonyította jobban, mint hogy az akik az előző körben még az első helyeken voltak, a következőben már kieső pozicióban találták magukat. Így járt K. Räikkönen és S. Perez is. Hozzájuk a Haas-os Grosjean és Gutierrez, valamint D. Kvyjat (Toro Rosso) és F. Nasr (Sauber) csatlakoztak a kiesők között. A végső etapot már szinte teljesen száraz pályán futották. Bár az egyedül talpon maradt Ferrari Vetellel egész hétvégén erősnek bizonyult, az időmérőn mégis alulmaradt, csak az ötödik rajtpozíciót szerezte meg. A Red Bullok a Ferrarival ellentétben nagyon jó formát mutattak, bár a még mindig legyőzhetetlennek tűnő Mercedesen nem tudtak felől kerekedni, de megszerezték a harmadik illetve negyedik helyeket Ricciardo-Verstappen sorrendben. A pole pozíciót végül a tabella éllovasa Rosberg szerezte, mellette a csapattárs, Hamilton, szerezte meg a második rajtkockát. Ezzel még inkább kiéleződött a kettejük közötti macska-egér játék a pontokért, illetve később a vb cím megszerzéséért. A napot a GP2 illetve GP3 szériák első futamai zárták. A GP2-nél a pole-ból induló P.Gasly nyert, míg a GP3-ban szintén a pole-ból induló M. Parry győzött.

A vasárnapi nap a parádé napja volt. A GP2 valamint GP3 szériák második versenyei nyitották a sort. A GP2-ben ismét P. Gasly nyert, a GP3 széria második versenyét pedig A. Albon nyerte. Ezt követte a Porsche szuperkupa versenye.

Ezeket követően a kint levő szurkolókat egy feledhetetlen élmény várta, amikoris a pilóták parádéján immár nemcsak elsuhanő autókat, illetve sisakokat láthattak, hanem feléjük integető kedvenceiket is. A verseny mindenki örömére száraz körülmények között, napsütésben zajlott. A futam kulcsfontosságú pillanata talán pont a rajtnál történt, amikor Hamilton a második helyről megelőzte csapattársát és fő ellenfelét a pontversenyben, a pole-ból induló Rosberget. Ezután Hamiltonnak igazából már csak „haza kellett vinnie” az autót. Persze ez sem ment zökkenőmentesen hisz Hamilton vagy lecsúszott a pályáról, vagy pedig feltartották így Rosberg közelebb férkőzött. A végső hajrában Hamilton összeszedte magát és Rosberg számára a győzelem esélyei elszállni látszottak. A Red Bullok illetve Ferrarik jó formát mutattak. Egy ideig úgy tűnt, hogy Ricciardo képes az ezüst nyilak tempóját tartani, később ő is lemaradt. Ferrari- Red Bull csaták voltak kialakulóban, elsősorban Ricciardo és Vettel között, ahol az utóbbi nem igazán tudott semmit kezdeni a Red Bullal. A másik Red Bull- Ferrari csata Verstappen és Räikkönen között bontakozott ki az ötödik-hatodik helyekért. Több körön tartó üldözés után, sokak szerint szabálytalan irányváltások után Verstappen részéről, végül Red Bull- Ferrari sorrendben fejeződött be a verseny számukra. Az is említésre méltó, hogy Räikkönen a tizennegyedik helyről indult, tehát jól kigondolt boxtaktikával, illetve néhány előzéssel, szépet mentett. Tisztes távolságban az előtte autózóktól, de egy már egyre inkább javuló és teljesítő Mclaren-Hondával, F. Alonso lett a hetedik. Carlos Sainz Jr. a Toro Rossoval foglalta el a nyolcadik pozíciót, a Williams-es Bottassal a nyakában aki a kilencedik lett. Jolyon Palmer élete legjobb eredményét érte el azzal, hogy tizedik lett és ezzel egy pontot szerzett csapatának a Renaultnak. Az egyedüli kiesés J. Button nevéhez fűződik, a britnek több problémája volt a hétvége során, többször panaszkodott fékproblémákra, felmerült a váltócsere problémájának a kérdése is, majd a futam közben áthajtásos büntetést kapott nem engedélyezett rádióüzenet miatt. Később olaj szivárgás miatt kénytelen volt feladni a versenyt.

A pontversenyben idén először vette át L. Hamilton a vezetést hat ponttal (192 p.) csapattársától N. Rosbergtől (186 p.). A harmadikra feljött D. Ricciardo (115 p.), megelőzve egy ponttal Räikkönent (114 p.), az ötödik pedig S. Vettel 110 ponttal. A konstruktőröknél még mindig a Mercedes vezet 378 ponttal, a Ferrari a második (224 p.) és csupán egy pontos lemaradással követi őt a Red Bull (223 p.)

A következő verseny egy hét múlva lesz Németországban, Hockenheimban.

A hangulat forróság vagy szakadó eső ellenére hatalmas volt. A szurkolók a lelátókon vagy napolajjal vagy esőkabáttal védték magukat, de akárhogyis, kitartóan végigülték az eseményeket. El lehet mondani, hogy szinte akármerre fordult az ember egy másik idegennnyelv ütötte meg a fülét, mindenki másnak a szurkolója, de mindenkit ugyanaz a motorsport iránti szeretet kötött össze. Feltűnő volt a magas számú német, illetve osztrák túristák száma,illetve a Max Verstappen irányába csoportosuló hatalmas rajongótábor. Bár minden versenyzőnek megvoltak a saját rajongói, mégis ha hatalmas rajongó táborról beszélünk a Hungaroringen talán a Kimi Räikkönen rajongótábora a leginkább feltűnő és említésre méltó. A finn Ferraris világbajnok hatalmas népszerűségnek örvend úgy a magyar szurkolók, mint a hatalmas számban jelenlevő finn szurkolók körében, akik a magyar versenyt tartják hazai versenyüknek (mint ahogy elmondása szerint Räikkönen is). A pálya akármely szegletében minimum egy hatalmas Kimi-s finn zászló volt látható, a Ferraris Kimi rajongók a nézőtéren pedig még meg sem lettek említve. Annak ellenére, hogy mindenki eltérőszemélynek szurkolt, mégis békésen, a sport szeretetében zajlott le a hétvége.

1986-ban volt az első

Az első Forma-1-es Magyar Nagydíjat 1986-ban rendezték, az 1985-ben elhunyt magyar motorversenyző, Drapál János tiszteletére dedikálva. Akkor, a legendás Ayrton Senna foglalta el az első rajtkockát. A futamot végül a brazil Nelson Piquet nyerte, Senna második, míg Nigel Mansell a harmadik lett. Ez előtt az 1986-os verseny előtt korábban is rendeztek versenyeket, de ezek még nem voltak hivatalos Forma-1-es bajnoki versenyek. A legtöbb futamgyőzelemmel a vasárnapi győzelem után L. Hamilton rendelkezik (öt).

A pálya 14 kanyarból áll és 4,381 km. hosszú. A körrekordot még 2004-ből a Ferrarival M. Schumacher tartja.

A Hungaroring egy élmény. Tartják ezt a megkérdezett pilóták, és a megkérdezett szurkolók. Számos verseny van, pálya és ország amin átível bajnoksága során a sport. Egy magyar pálya van, egy Hungaroring, a mi Hungaroringunk…és igen, büszkén tudjuk kijelenteni azt, hogy bár sok helyszín problémás és kérdéses, ide mindig szivesen térnek vissza, látogatnak el, élményekkel távoznak…a pilóták, a csapatok, a szurkolók. Jővőre ugyanezzel a lelkesedéssel és felkészültséggel fogjuk várni az eseményeket ezen a varázslatos Hungaroringen.

Nagy Renáta