Varázs és energia a színpadon

Akt.:
Varázs és energia a színpadon
Nagyvárad- Kedd este a Bihari Napló médiatámogatásával a Szakszervezetek Művelődési Házában nagy sikerű koncertet adott Mága Zoltán világhírű hegedűművész és zenekara. Autogramosztás volt ezután.

 

Több száz ember várakozott kedd este a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házának díszterme előtt bebocsátásra várva, s mint utóbb kiderült, megérte, hiszen nem mindennapi élményben volt része a hallgatóságnak. A nagy virtuóz remekművek mellett szerephez jutott a klasszikus zene- Bach, Saint-Saens, Vivaldi, Sarasate, Kodály, Strauss, Mozart és Brahms-, de ugyanakkor a pop és a dzsessz irányágai is helyet kaptak. A világhírű hegedűművész korábbi váradi fellépéseitől eltérően ezúttal nem egyedül érkezett, hanem magával hozta angyalait is (akik egy vonósnégyes tagjaiként öltöttek testet) és Berki Artúr zongoraművészt. Az est folyamán aztán lehetőségük nyílt nekik arra, hogy szólóban is megvillantsák tehetségüket. A jelenlevőknek pedig azon megtiszteltetésben volt részük, hogy Mága Zoltán olyan szerzeményeket is megszólaltatott a számukra, melyeket korábban több tízezres fős közönség jutalmazott díjjal. Kiemelendő ezek közül Sting virtuóz remekműve, a Tangó című rockszám, mely saját hangszerelésben szólalt meg a koncerten. A vonószőr szétszakadt a sodró lendületű produkció során, de szerencsére volt másik… De hogy még véletlenül se fogyjon el a vonókból a szőr, alternatív megoldásként néhány perccel később felcsendült Strauss Pizzicato Polkája is.

Pacsirta

A karitatív gesztusairól is híres művész CD-vel, illetve DVD-vel ajándékozta meg legifjabb és legidősebb rajongóját, s bizonyára nagyon boldog volt az a hölgy, akinek Mága Zoltán saját fiatalabb éveit idézve prímásként hegedült. Az Ott, ahol zúg az a négy folyó című népdal kifejezetten az erdélyiekért szólt, de bizonyára ugyanígy megérintette a jelenlevők lelkét Brahms V. Magyar tánca és a Monti-csárdás is. Természetesen a hegedűművész legutóbbi, Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című, immár platinalemezes albumáról is felcsendültek a legnépszerűbb dallamok, de véleményünk szerint a koncert egy másik csúcsmomentuma- az említett Sting-szerzeményen kívül- Dinicu Pacsirtájának az eljátszása volt. Mága Zoltán különös tehetséggel hozta felszínre a kompozícióban rejlő varázst és energiát, úgy, hogy közben megspékelte A csitári hegyek alatt című népdal Kodály-feldolgozásával. Mondanunk sem kell, hogy emlékezetes élmény volt ez a publikum számára, így szinte természetesnek tünt, hogy a Székely Himnuszt már felállva hallgatta végig. Ezek után magától érthetőnek tűnt, hogy több ráadás is következett: először Reményi Ede: Gipsy variációk című szerzeménye, majd miután Mága Zoltán egyaránt köszöntötte Cseke Attila szenátort, az RMDSZ váradi polgármesterjelöltjét és Tőkés László fiát, Mátét – a volt püspök ugyanis nem tudott jelen lenni -, akárcsak az újévi koncertjei végén, a Radetzky indulóval búcsúzott lelkes közönségétől, de csak egy rövid időre, hiszen utána még hosszú perceken keresztül osztotta az autogramokat.

Ciucur Losonczi Antonius