Váratlan tételt kaptak magyarból

Váratlan tételt kaptak magyarból
Sokaknak okozott kellemetlen meglepetést, hogy harmadik tételként az eposzt kapták, tudtuk meg az érettségizőktől. Az anyanyelvi írásbeli során nem zártak ki senkit, minden rendben zajlott.

Bihar megyében 582 fiatal iratkozott fel a keddi, anyanyelvi írásbeli próbára, közülük 552-en magyar, tizenkilencen szlovák, tizenegyen pedig német tagozaton végeztek. Kilencen hiányoztak, senkit nem kaptak rajta, hogy másolni próbált volna, a megmérettetés mindenütt a megyében rendben zajlott, mondta el Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivő.

Viszont a legtöbben az érettségizők közül nem számítottak az eposzra, sokan nem készültek, vagy kevésbé készültek fel ebből, tudtuk meg tegnap azoktól, akik a nagyváradi Ady Endre líceumban alakult vizsgaközpontban érettségiznek. „Nem lett volna nehéz, csak nem számítottunk rá” – mondta egyikük. Többen pedig azt kifogásolták, hogy a humán szakosok ezúttal könnyebb tételeket kaptak, mint a reál szakokat végzettek.

„Megrázó” volt

A reál és vokacionális szakosok első tételként Petőfi Sándor Fa leszek, ha… című versét kapták, s ezzel kapcsolatban több kérdésre kellett válaszolniuk, egyebek mellett a dal sajátosságaival, a versbeszéddel, vershelyzettel, s a versben szereplő metaforikus képekkel kapcsolatban. Második pontként egy illemszabályokról szóló ismeretterjesztő szöveget, s ezzel kapcsolatos kérdéseket kaptak – ehhez fűződően többek között egy tíz-tizenöt mondatos fogalmazást is kellett írniuk arról, hogy hogyan ismerkedtek meg egy barátjukkal. A harmadik pont pedig gróf Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposza volt – ezen, vagy egy másik olvasott eposzon keresztül kellett rámutatniuk a barokk eposz jellemzőire. „Ugyan ki olvas eposzt a 21. században? Egyébként meg más eposzt nem is tanultunk” – jegyezte meg az egyik érettségiző. „A harmadik pont egy kissé megrázott” – mondta egy másikuk.

A humán szakokra járók első pontként Radnóti Miklós Erőltetett menet című versét kapták, melyet egyebek mellett elemezniük kellett, második pontként egy weboldalról származó szöveget arról, hogy a gyerekek mit sajátítanak el a játékokon keresztül, s egy ehhez fűződő érvelő fogalmazást kellett írniuk, a harmadik pont pedig úgyszintén a Szigeti veszedelem volt: Az eposz műfaja a barokk eposzban címmel kellett fogalmazást írniuk.

Szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból írandó dolgozattal folytatódik az érettségi, csütörtökön nem lesz vizsga, pénteken pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból bizonyítják tudásukat az érettségizők. Az eredményeket július 5-én függesztik ki, s aznap 16 óra után lehet óvásokat leadni, a végső eredményeket pedig július 10-én teszik közzé.

Neumann AndreaA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .