Váratlan tételek románból

Váratlan tételek románból
Két érettségizőt kizártak az első, hétfői írásbeli próbáról, tudtuk meg Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivőtől. Kissé váratlan tételeket kaptak, mondták a vizsgázók közül néhányan.

Bihar megyében 899 fiatal iratkozott fel az őszi érettségi írásbeli próbájára, s a hétfő délelőtti összesítés alapján 138-an hiányoztak, tudatta a tanfelügyelőség szóvivője. Két érettségizőt kizártak, mivel másolni próbált– egyiküket a belényesi Nicolae Bolcaş líceumban, másikukat pedig a szalontai Arany János líceumban létesült vizsgaközpontból. Egyéb fennakadások nem voltak, s különleges esetekről sem tudott a szóvivő.

Verset kaptak

A nagyváradi magyar líceumokban végzettek a Transilvania Műszaki Kollégiumban (azaz a volt Sinteza iskolában) vizsgáznak. Fél tizenkettő körül már többen közülük kijöttek. Azok, akiket megkérdeztünk, a reál, műszaki, illetve vokacionális szakok számára kidolgozott tételeket kapták, s a legtöbben azt mondták, hogy váratlanul érte őket a harmadik tétel, melynek során Mihai Eminescu, Lucian Blaga vagy Nichita Stănescu egy versét kellett elemezniük, bemutatva témáját és a költő világszemléletét. Első tételként egy ismeretlen szöveget kaptak, s ahhoz fűződő nyelvtani, szövegértési kérdésekre kellett válaszolniuk, a második tétel pedig egy indokló szöveg megírása volt a kommunikáció szerepéről a barátságokban. Versre nem számítottak, mondták többen és sokak szerint a mostani tételek nehezebbek voltak a júliusban kapottaknál. Mint megtudtuk, túlnyomó többségük csak románból bukott.

A humán, vagy pedagógiai szakokon végzetteknek második tételként a művelődési műsorok szerepéről kellett indokló szöveget írniuk, a harmadik tétel pedig Tudor Arghezi vagy Ioan Barbu egyik versének elemzése volt, a téma és a világszemlélet bemutatásával.

Ma zajlik az anyanyelvi írásbeli, melyre 78-an iratkoztak fel Bihar megyében, s mindannyian magyar nyelvű osztályban végeztek; szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, pénteken pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak az érettségizők.

Az első eredményeket augusztus 29-én, hétfőn 16 óráig függesztik ki, s ugyanaznap 16-tól 20 óráig lehet óvásokat benyújtani. A végső eredményeket szeptember elsején teszik közzé.

Neumann Andrea