Váradról repülővel Torinóba?

Váradról repülővel Torinóba?
Pénteken az egyik félixfürdői hotelben a Bihar Megyei Tanács vezetősége azokkal a nemzetközi légitársaságok képviselőivel tárgyalt, akik talán járatokat indítanának Váradról külföldre.


Nem hittek benne, hogy időben, illetve ilyen hamar befejeződik a nagyváradi repülőtér korszerűsítése- ezzel indokolták a tárgyalások eredményeit összegző péntek délutáni sajtótájékoztatón a nemzetközi légitársaságok képviselői, hogy idei menetrendjük összeállításakor nem számoltak a Bihar megyei létesítménnyel is. Szerencsére azonban hajlandóak arra, hogy ezen változtassanak, így ha csak tervek szintjén is, de azt ígérték: talán Váradot is beillesztik elképzeléseikbe, illetve tanulmányokat rendelnek ez ügyben.

A legtöbb konkrétummal a Blue Air légitársaság vezérigazgatója, Gheorghe Răcaru szolgált, aki úgy fogalmazott: több mint 90 százaléka az esélye annak, hogy valamikor a nyár folyamán oda-vissza járatot indítsanak Torino és Nagyvárad közt, legalább kettőt egy héten, méghozzá Boeing 737-es géppel, azt azonban nem tudta megmondani, hogy ez mikortól is fog megvalósulni.
Az Air Serbia is érdekes célpontja tartaná Váradot, és tanulmányozza annak lehetőségét, hogy belgrádi átszállással esetleg járatot indítson Nagyvárad és New York közt, amennyiben igény mutatkozik erre.

Fő a biztonság

Az El Al Israel Airlines légitársaság vezetője biztonsági emberek kíséretében érkezett Váradra, akik azt ellenőrizték, hogy ebből szempontból alkalmas-e az itteni repülőtér arra, hogy járatokat üzemeltessenek Várad és a szentföldi városok közt a már létező Várad- Tel-Aviv charterjáratokon kívül, és mindent rendben találtak ebből a szempontból.

A Carpat Airnek a tevékenysége jelenleg fel van függesztve, ezért, mint elhangzott, a vezetője abból a szempontból jött tájékozódni Váradra, hogy esetleg gépeket ajánljon fel bérlésre olyan szolgáltatóknak, melyek fantáziát látnak abban, hogy a térségünkbe hozzanak turistákat.
A LCG Denmark több olyan légitársaságot is képviselt, melyek esetleg a nyár második felétől járatokat indítanának Váradról, és olyan ügyfeleket céloznának meg ezzel akik üzleti, turisztikai, sport és orvosi ügyeik miatt repülnének.

A találkozón jelen volt még ugyanakkor a Romanian Air Service repülőtéreket kezelő cég képviselői is, viszont a TAROM hiányzott, Cornel Popa megyei tanácselnök szerint azért, mert megsértődött amiatt, hogy az utóbbi időben a tevékenységét negatív színben feltüntető cikkek jelentek meg a társaságról.

Ciucur Losonczi Antonius