Váradra látogat az amerikai nagykövet

Váradra látogat az amerikai nagykövet
Nagyvárad- Szerdán Nagyváradra látogat Mark H. Gitenstein, az USA bukaresti nagykövete, hogy részt vegyen azon az ünnepségen, amellyel útjára indítják az ortodox zsinagóga felújítását célzó projektet.

 

Szerda délelőtt 11 órakor Mark H. Gitenstein, az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövete is részt vesz és felszólal azon a ceremónián, melynek keretében útjára indítják azt a projektet, mely a Városháza utca 25. szám alatti Hinech Neorim ortodox zsinagóga felújítására vonatkozik. A beruházást az USA Külügyminisztériumának a kulturális objektumok megőrzését célzó alapjából finanszírozzák, a munkálatokat pedig a Nagyváradi Zsidó Hitközség koordonálja a Novartis építészeti cég támogatásával. Egyébként évente több száz, a világ különböző részeiről benyújtott pályázatot bírál el a jelzett szakhatóság, mely úgy döntött, hogy 129.585 dollárral támogatja a hitközség által benyújtott projektet annak érdekében, hogy a zsinagógát restaurálják és a váradi, illetve a Bihar megyei zsidóság történelmét bemutató múzeummá és kulturális központtá alakítsák át. Az ünnepségen a diplomatán kívül jelen lesz Felix Koppelmann, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke, Ilie Bolojan polgármester és Cristian Puşcaş műépítész, a kivitelező Novartis Kft. tervezőiroda vezetője is.

Egyéb források

Ebben a témában amúgy a nyár közepén sajtótájékoztatót tartottak a Körösvidéki Múzeum régi székhelyén, melyen elhangzott, hogy egy tavaly szeptemberi számítás szerint több mint 700 ezer euróra volna szükség a Zsidó Történeti Múzeum kialakításához, a fennmaradó pénzösszeget pedig az ingatlan kezelésével tizenöt évre megbízott Körösvidéki Múzeum egyéb pályázati forrásokból- az EU Regionális Operatív Programja vagy a Művelődésügyi és Örökségvédelmi Minisztérium segítségével- próbálja előteremteni. Akkor azt mondták az érintettek: az elnyert összeg körülbelül háromnegyedét tudják költeni a kimondottani építkezési munkálatokra (a tetőszerkezet és az alapzat megerősítése, a külső díszítések, illetve a homlokzat 30-40 százalékának helyreállítása), a többi pénzt pedig a tervezésre, szervezésre, promoválásra szánják.

A Városháza utcai ortodox zsinagóga a 20. század elején épült és a második világháború végéig működött rendeltetésének megfelelően, hiszen sajnos a holokauszt után már nem volt szükség annyi zsinagógára a városban.

Palliatív központ

Mark H. Gitenstein amerikai nagykövet és felesége, Elisabeth szerdadélután 15 órakor a Hospice Emanuel Alapítvány meghívásának eleget téve azon az ünnepségesen is részt vesz, melynek keretében leteszik az alapkövét a Thurzó Sándor 7. szám alatt felépítendő gyermek és felnőtt palliatív gondozóközpontnak.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,