Váradra hívják a kormányfőt

Váradra hívják a kormányfőt
Szerdai sajtótájékoztatóján Cseke Attila parlamenti képviselő bejelentette: az RMDSZ összesen nyolc Bihar, Szatmár és Szilágy megyei törvényhozója Nagyváradra hívja Dacian Cioloşt.

Azt mondta Cseke Attila: az ortodox húsvét után, valamikor a jövő hét folyamán fogják továbbítani az írásbeli meghívót Dacian Cioloş miniszterelnöknek. Abban reménykednek, hogy ennek fontosságával a parlamenti képviselettel rendelkező román politikai alakulatok képviselői is egyetértenek, illetve pozitív válaszra számítanak, arra, hogy a tavaszi ülésszak végéig a kormányfő ellátogat a Körös-parti városba, annál is inkább, hiszen nemrég Jászvásárban találkozott a moldvai honatyákkal. Úgy fogalmazott a politikus: az RMDSZ-sek megelégelték, hogy például az adóhatóság (ANAF) nem reagál érdemben arra vonatkozó panaszaikra, hogy egy központosításnak nevezhető intézkedés nyomán a közepes adózók az említett három megyéből Kolozsvárra kell utazniuk valahányszor a fiskális ügyeiket kell rendezzék, és az is felháborító, hogy az észak-erdélyi autópálya továbbra sem épül Bihar megyében.

„Érthetetlen az, hogy bár pénzügyi források állnak rendelkezésünkre, a Szállításügyi Minisztérium mégsem képes megépíteni egy 64 kilométeres szakaszt. Tavaly májusban aláírták a kivitelezési szerződést, amelyben konkrét határidők szerepelnek. Ezek lejárta vészesen közeleg, ám a munkálatok nem kezdődtek el. Minket nem érdekel, hogy melyik cég végzi el a munkálatokat, minket az érdekel, hogy határidőre fejezzék be az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszát. Mivel a szállításügyi miniszterrel nem sikerült egyezségre jussunk- akinek mellesleg most kilátásba helyezték a leváltását-, ezért a miniszterelnökhöz fordulunk. A kormányfővel esedékes nagyváradi találkozótól azt várjuk, hogy egyezségre jussunk autópálya ügyben.” – nyilatkozta. Hozzátette: emellett egyéb helyi jellegű fejlesztési problémákkal is küszködnek az ország észak-nyugati régiójában élők, úgymint a víz- és csatorna hálózatok bővítésének hiánya, vagy a rossz minőségű utak.

Mózes-díj

Arról is beszélt a sajtótájékoztatón a honatya, hogy az egészségügyi minisztersége idején, 2011-ben alapított Dr. Mózes Károly-díjakat hatodik alkalommal fogják átadnimájus 14-én, szombaton délelőtt 9.30 órától a Polgármesteri Hivatal dísztermében,egy nyilvános esemény keretében. Idén három Bihar megyei és egy Szatmár megyeiápoló(nő) veheti át az elismerést, és mint eddig minden alkalommal, jelen lesznek a Mózes-család tagjai. Díszvendégként Dr. Raed Arafatra, a Belügyminisztérium államtitkárára számítanak.

Dr. Mózes Károly 1917-ben született Nagyváradon, majd 1941-ben végzett a kolozsvári orvosi egyetemen. 1948-ban beindítja az ápolóképzőt Nagyváradon, majd megírja az ápolók bibliájaként emlegetett 1200 oldalas könyvét, a Betegápolás kézikönyve címen. 2005-ben hunyt el Izraelben.

Ciucur Losonczi Antonius