Váradon nyitják meg a RO-HU-s pályázatokat

Váradon nyitják meg a RO-HU-s pályázatokat
Hétfő délelőtt az RMDSZ nagyváradi székhelyén sajtótájékoztatót tartott Pásztor Sándor megyei tanácselnök. Összefoglalta a beiktatása óta eltelt száz nap történéseit, és bejelentéseket is tett.

A megyei önkormányzat nagyobb sebességre kapcsolt, és már nem úgy tekintenek az intézményre, mint egy szanatóriumra- összegezte a beiktatása óta eltelt száz nap eredményeit október 24-i sajtótájékoztatóján Pásztor Sándor megyei tanácselnök, felsorolva ennek az időszaknak a tíz legjelentősebb projektjét. Arra hívta fel a figyelmet: módosítva az eredeti elképzelést, stratégiai szempontból az egészségügy irányába fordultak, és 11,8 millió eurót pályáznak meg annak érdekében, hogy fejlesszék az onkológiai központot, a hegyimentő szolgálatot és a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Fakultását, valamint úgynevezett telemedicina rendszert telepítenek.

Kezdeményezték a határ menti uniós pályázatok feltételeinek tisztázását, melynek érdekében egyeztettek a román és magyar oldalon érintett 8 megye vezetőivel, és a romániai megyéket összefogva, javasolták a pályázatokhoz szükséges állami támogatás megítélésének egyszerűsítését. Mint megtudtuk, november 10-én éppen Nagyváradon fogják megnyitni a 2014-2020 közötti ciklus Románia- Magyarország Határ menti Együttműködési Programjának pályázati felületét, az EU összesen 300 millió eurót bocsát a két ország rendelkezésére határ menti fejlesztésekre.

Elmozdult a holtpontról a Körösvidéki Múzeum leendő új székhelyének ügye is, és 6 nap alatt sikerült elérni azt, amit korábban a liberális vezetés alatt 6 évig húztak-halasztottak, vagyis újra beindult a munka. 2006 óta több mint 16 millió eurót költöttek az épületre, a felújítás jelen szakaszának költségvetése pedig 7,2 millió lej. Rövidesen lezárul a bútorzatvásárlásra kiírt tender kiértékelése, illetve pályázati úton beszerzik a speciális bútorzatot (ez 6-7 millió euróba kerül). A reményeik szerint tavasztól az új helyen részlegesen már megtekinthető lesz a közgyűjtemény, illetve az épület kertjét is szeretnék alkalmassá tenni közösségi rendezvények megszervezésére.

Sikerült a nemzetközi repülőjáratok térképére helyezni Váradot, és megháromszorozni a járatok számát. Rendszeres nemzetközi járatokról írtak alá szerződést, és december közepétől hetente négyszer lesz repülőjárat Bukarestbe és Jászvásárra, illetve jövő nyártól közvetlen járat indul Konstancára. Ugyanakkor a megnövekedett utasforgalom kiszolgálására új terminál épül, mely beruházás értéke 4 millió euró, és folytatják a tárgyalásokat új járatok indítása érdekében, e témában valószínűleg januárban várhatók újabb konkrétumok.

Pénzügyi Palota

Megújítják a megyei tömegközlekedési rendszert. GPS-szel látják el az ebben érintett 220 járművet, az eszközöket és a szükséges telekommunikációs bérleteket a Megyei Tanács finanszírozza.

A megyében található minden városba tanmedencéket terveznek. A működtetési feladattal megbízott önkormányzatok már kijelölték a 20×12,5 méteres medencék telepítéséhez szükséges 3 ezer négyzetméteres telkeket, a cél a sport népszerűsítése, a megyeközpontban már, szintén RMDSZ-es indítványnak köszönhetően működő iskolai úszóoktatás bevezetése vidéken is.

Előtanulmány készül két kerékpáros turistaút építéséről a metropolisz övezetben. A körutak hossza 20-30 km, és alkalmasak lesznek egy egynapos családi túra megrendezésére a Félixfürdő- Les- Biharsályi- Nagyürögd, illetve a Hegyközpályi- Hegyközcsatár- Siter- Sitervölgy tervezett útvonalakon. Ugyanakkor pedig új bicikliutakat létesítenének az Erdélyi-szigethegység felé.

Hétfőn fejeződtek be az állagmegőrzési munkálatok Nagyvárad egyik legimpozánsabb épületén, de az utóbbi években sajnos inkább kísértetkastélyra hajadzó Pénzügyi Palotán. Az egy hónapja kezdődött kivitelezésre 117 ezer lejt költöttek, bedeszkázták a nyílászárókat, és új védőhálóval vonták be az ingatlant. Amennyiben a tanács nyeri meg jogerősen a tulajdonjogi pert, Pásztor Sándor elképzelései közt az szerepel, hogy ide koncentrálja az önkormányzat fennhatósága alá tartozó közintézmények többségét.
Tehermentesítik a hajdúváros forgalmát, illetve csökkentik a közúti menetidőt Arad irányába egy 9,6 kilométer kosszú körgyűrűnek a megépítésével, a jövő héten hirdetik meg a közbeszerzési eljárást a tervezési munkálatokra.

Emellett novembertől beindulhat a képzés az első hivatalosan akkreditált hegyimentő központban, miután sikerült rendezni a több mint egy éve húzódó nézeteltérést a felsőmezősi önkormányzattal, a projekthez szükséges 1000 négyzetméteres telket illetően.

Ciucur Losonczi Antonius