Váradon nincs árvízkészültség

Váradon nincs árvízkészültség
Az elmúlt napokban esett nagy mennyiségű csapadék levezetése történik a folyóinkon, amelynek eredménye, hogy Váradon például több mint 50 köbméter/másodperc hozama van a Sebes Körösnek.


Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság műszaki vezetője arról tájékoztatta az Erdély Online-t: az elmúlt napokban esett nagy mennyiségű csapadék levezetése történik a folyóinkon, ennek eredménye, hogy például jelen pillanatban Váradon 51,8 köbméter/másodperc hozama van a Sebes Körösnek. Tulajdonképpen előkészítik a terepet, hétfő dél körül ugyanis kaptak egy olyan meteorológiai vészjelzést, miszerint estétől kedd délig, délután ismét komoly csapadékmennyiségre kell számítani. Megközelítőleg 25-30 liter/négyzetméter esővel kalkulálnak területi eloszlásban.

Február 29-én egyébként egyetlen vízfolyáson, a Sebes Körösön volt elsőfokú árvízvédelmi készültség: Köröskisjenő területén körülbelül 25 centiméterrel volt nagyobb a vízszint. A többi folyóikon- Sebes Körös, Fekete Körös, Berettyó, Ér- készültségi szint alatt voltak. Hangsúlyozta: a szokásosnál egy kicsit nagyobb vízmennyiséget engednek le ezeken a vízfolyásokon azért, hogy a hegyi nagy tározókban helyet teremtsenek a várható újabb nagy csapadékmennyiségnek. Ennek eredménye, hogy 28 köbméter/sec jön Szalárdnál a Berettyón, ahol nem kellene jöjjön normális körülmények közt csak 6-8 köbméter/sec.

Kontrollált vízlevezetés

A tározókban jelen pillanatban a lugasiban 24 millió köbméter, a mezőtelegdiben 55 köbméter víz található, összességében pedig a megyénkben több mint 155 millió köbméter víz van a tározókban. Nyilvánvaló, hogy erre vigyáznak, arra gondolva, hogy nyáron esetleg kevés csapadék lesz, és szükség lesz vízre, de azért a mostani nagyobb mennyiségű esőre is felkészülnek.

Ugyanakkor például a Berettyón is az utóbbi napokban kontrollált vízlevezetést folyt, és még legalább 6 millió köbmétert vizet tudnak tárolni, amennyiben szükség lesz erre, tehát megteremtették a feltételeket ahhoz, hogy fogadni tudják a következő árhullámot. Emellett nincs sehol olyan típusú probléma, mely a vízkivételt, illetve a lakosság vízellátását veszélyeztetné.

Azt is figyelembe vették, hogy hegyvidéken körülbelül 30-35 centiméteres hóréteg alakult ki, melyre most egy meleg csapadékhullám jön rá, ezért arra számítanak, hogy pár helyen ismét készültségben lesznek, Váradon és környékén azonban nem várható árvízkészültségi helyzet- nyilatkozta a szakember.

Ciucur Losonczi Antonius