Váradon lépett fel Mága Zoltán hegedűművész

Váradon lépett fel Mága Zoltán hegedűművész
Hétfőn két alkalommal is fellépett a nagyvárad-újvárosi református templomban Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész a 100 templomi koncert elnevezésű koncertturnéja keretében.

Mága Zoltán Prima Primissima- és Pro Caritate-díjjal is kitüntetett hegedűművész személyisége, művészete, életútja példaértékű, ezért is vállalta el az RMDSZ Nőszervezet, válaszolva a helyi igényekre, hogy erdélyi társtámogatója legyen 100 templomi koncert elnevezésű turnéjának. A nőszövetségekkel megkötött országos stratégiára építve ugyanakkor úgy határozott a váradi RMDSZ Nőszervezet, hogy azzal a javaslattal él: a koncertek bevételét a Diakónia Alapítványnak és a Caritas Catolicának ajánlják fel, illetve azoknak a szociálisan hátrányos helyzetben levő gyerekeknek, akiket az iskolák javasolnak.

A koncerteket megelőző sajtótájékoztatón Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke hangsúlyozta: 8 nap, 8 erdélyi helyszín, több mint 12 ezer ember, és több mint 160 ezer lej, ami összegyűlt jótékonysági célra, ez fémjelzi a romániai magyar közösség elmúlt napjait, egy kicsit ünnepbe borítva a hétköznapokat. Úgy fogalmazott: ha mérleget próbálunk ebből készíteni, akkor kijelenthető, hogy él a romániai magyar közösség, és összefogással hegyeket tud elmozdítani. „Az a tény, hogy Mága Zoltán ezt a partnerséget felajánlotta nekünk, mutatja azt, ahogyan az anyaország és Erdély, Székelyföld és Partium össze tud fogni egy nemes cél érdekében, és olyan élményt tud nyújtani az érdeklődők, illetve az adományozni kívánók számára, amit be lehet tenni a hátizsákunkba azért, hogy a mindennapi életünket kicsit szebbé, nemesebbé tegye”- nyomatékosította.

Felajánlás

Mága Zoltán Művészetének jellemzői a virtuozitás, az átütő erő, a lélek mélyéből fakadó adni vágyás, és a remény, hogy a zene és az abban megjelenő szeretet eszköz lehet a világ jobbá tételéhez. A koncertturné előtt azt nyilatkozta: „hiszem, hogy a templomok atmoszférája erőt, hitet, reményt ad az embereknek. Feltöltődik a lelkünk, melyet a zene csak fokozni tud. A korábbi jótékonysági misszióink már bizonyították: Isten közelsége, jelenléte megnyitja az emberek szívét.” Arról is beszélt: abban bízik, hogy a most ismét útjára indult karitatív misszió felülmúlja a korábbi küldetéseit és még nagyobb összefogással sokkal több embernek tudnak segítséget nyújtani. „XVI. Benedek és Ferenc pápa személyes apostoli áldásával, megerősödött hittel indítom hát útjára ismét a 100 magyar templomba tervezett karitatív missziót.”- közölte.

Hétfőn mindkét alkalommal zsúfolásig megtelt a várad-újvárosi református templom. Este Herdeán Gyöngyi várad-újvárosi lelkésznő tartott igei bevezetőt, illetve Mága Zoltán és kamarazenekarának csodálatos előadása előtt még Biró Rozália és Pete István, az RMDSZ Bihar megyei választmányának elnök is köszöntötték a megjelenteket. A jótékonysági koncerten a klasszikus és egyházi zene gyöngyszemei csendültek fel, amiket a hideg templomban ülő közönség a számok között többször felállva, vastapssal köszönt meg. A hegedűművész bejelentette: felajánl félmillió forintot a Szent László-lovasszoborra.

A száz állomásos jótékonysági koncertsorozat megrendezését a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatta.

Ciucur Losonczi Antonius