Váradon is tüntetnek Ponta ellen

Akt.:
Váradon is tüntetnek Ponta ellen
“Nem akarjuk Pontát!” – zúgta a tömeg Nagyváradon is. Szombaton az ország számos városához hasonlóan itt is tüntettek a szabad választásért és Ponta ellen. Most pénteken újabb engedélyezett demonstráció jön.

Románok és magyarok együtt szerveztek tüntetést és közösen is demonstráltak a PSD és Victor Ponta államfőjelölt ellen, Nagyváradon is. Az első ilyen megmozdulás szombaton délután volt, a Szent László téren, ahol mintegy 300-400 résztvevő órákon keresztül tüntetett, békésen.
Az Iliescu-rezsim elleni, 1990-es évekbeli megmozdulások óta lényegében ez az első alkalom, hogy párfüggetlen személyek spontán, polgári megmozdulást indítanak a hatalom ellen. A más városokban készülő megmozdulások hírére az interneten egyszerre kezdte szervezni a váradi tüntetést egy magyar és egy román csoport is, utcára hívva az embereket a két szervezőgárda nevében – amelyek később egyesültek a megmozduláson. A helyszínen megkérdeztük a kezdeményezőket, és mindannyian elmondták: semmilyen párthoz nem tartoznak, független, egyszerű állampolgárok, az akcióra hivatalos engedélyt is kértek és kaptak. Jelezték: november 14-én, pénteken, a tervek szerint 18 órától a Szent László térre egy második, hivatalosan engedélyeztetett tüntetésre is “várnak mindenkit, aki nem akarja, hogy Ponta legyen az államfő”.

“Jöjjenek szavazni!”

A váradival szinte egyidőben Kolozsváron tízezrek tüntettek, Temesváron ugyancsak, és Bukarestben is utcára vonultak az emberek. Mindegyik helyszínen Victor Ponta és a PSD ellen skandáltak jelszavakat, és azt követelték, hogy legalább a második fordulóban legyen tiszta a voksolás, és hagyják szavazni azt a több százezer külföldön dolgozó romániait is, aki ugyancsak változást szeretne – és akiket épp emiatt Pontáék az első fordulóban igyekeztek megakadályozni a szavazásban. Ugyanakkor arra szólították fel Románia lakosságát, hogy “mindenki menjen el szavazni november 16-án, ha már a külföldre szakadtakat akadályozza a hatalom, akkor mi mutassuk meg a voksainkkal, hogy változást akarunk!”
A nagyváradi tüntetésen, a Szent László téren összegyűlt többszáz tüntető olyan transzparenseket emelt a magasba, amelyeken például ez volt olvasható: “Ponta becsap minket, nem akarjuk elnöknek!”; “Minket nem lehet átverni!”; “Erdély megmenti Romániát”; “Hagyjátok a szórványba szakadtakat is szavazni!”; “A Romania TV és az Antena 3 a maffia reklámozói”; “Jöjjenek szavazni!”. A demonstrálók a Ponta vezette PSD-hatalom távozását követelték, arra kérték a lakosságot, hogy november 16-án mindenki menjen el szavazni, és senki ne válassza Pontát, aki szerintük “a rosszabbnál is rosszabb lenne az egész országnak”. Egy adott pillanatban a tüntetők egy olyan óriási vásznat feszítettek ki, amit ez volt olvasható: “Az erdélyi eredmény az egész országnak ideális”. (Mint ismeretes, az első fordulóban Erdélyben és a Partiumban Klaus Iohannis nyert, mindenütt megverve Pontát, aki viszont Ó-Romániában vezet).
A demonstrálókhoz folyamatosan csatlakoztak a környéken épp elhaladó polgárok, és mintegy két órán át folyamatos volt a skandálás. Románok, magyarok, sőt, később már romák is beálltak a PSD és Ponta ellen skandáló tömegbe. Egy adott pillanatban egy esküvői menet is elhaladt a helyszín mellett, és a menyasszony is beállt tüntetni Ponta ellen, a Iohannisra való szavazásra buzdítva. Többen karon-, vagy gyerekkocsiban ülő kicsi gyermekeiket is elhozták. Kérdéseinkre a szülők elmondták: “azért döntöttünk így, mert már most is rossz az országnak a PSD-hatalom, és semmiképp nem akarjuk, hogy mindent megkaparintsanak, ha Pontát választanák netán államfőnek most. A gyermekeink jövőjére is gondolunk, amikor Pontáék ellen lépünk fel. Kérünk mindekit, Bihar megye összes településén is, románokat, magyarokat, mindenkit, hogy november 16-án menjen és szavazzon Iohannisra.” A demonstrálók az első akciójukat azzal zárták, hogy menetoszlopban megkerülték a városközpontot, a hatalomnak címezve skandálva: “Pechetek van – az ország felébredt álmából!”, valamint a lakosságot mozgósítva: “Jöjjenek el szavazni, jöjjenek el szavazni!”

Szeghalmi Örs