Váradon is megállt a Boldogasszony Zarándokvonat

Akt.:
Váradon is megállt a Boldogasszony Zarándokvonat
Csütörtökön dél körül, csaknem egyórás késéssel Váradra érkezett a csíksomlyói búcsúra tartó Boldogasszony Zarándokvonat. Szent László király szentté avatásának 825. évfordulóján a zarándokok tiszteletüket akarták kifejezni városalapító királyunk iránt.

Több tucatnyian várták a vonat érkezését június 1-jén a váradi vasúti pályaudvar ötös vágányánál, köztük olyanok is, akik a szentmise után felültek rá, hogy ők maguk is részt vegyenek a csíksomlyói búcsún, például a Partiumi Háló Egyesület csoportja. Csaknem egyórás késéssel futott be a szerelvény, az érkezőket pedig többen tapssal, éljenzéssel fogadták. A zarándokok lelki vezetője, Székely János esztergom-budapesti segédpüspök az őt körülvevő sajtósoknak arról beszélt: Csíksomlyó a magyarság egyik legnagyobb találkozóhelye, több tízezer magyar szíve együtt dobban ezen az ünnepen. „Hálát adunk azért, hogy találkozhatunk egymással, és a teremtő lélekkel, ami felemel. Egy kicsit olyan ez, mint amikor egy szétszakított család újra eggyé válik. A határok lehet, hogy megosztanak minket, de a lelkünk, a szívünk, a kultúránk, a múltunk ugyanaz, ezért nagy várakozással megyünk a csíksomlyói búcsúra. Prohászka püspök azt mondta, hogy Szent Lászlóval lett először a kereszténység igazán magyarrá. Ez azt is mutatja, hogy a keresztény hitünk a természetes értékeinket nem elveszi, hanem felemeli, megerősíti, megtermékenyíti, egy hatalmas erős várrá teszi. Hálát adunk tehát ezért a kincsért is, az ezeréves keresztény múltunkért, mely azzá tette a magyarságot, ami ma”- fogalmazott.

A „Tiszta hittel, erős kézzel” feliratú, illetve egy kettős keresztet és Szent László portréját ábrázoló fehér pólókat viselő zarándokok ezután egyházi énekeket énekelve, zászlókat lobogtatva Székely János és Fodor József általános helynök irányításával a Székesegyházba vonultak, előtte azonban megkoszorúzták Szent László szobrát. Az egyházmegye főtemplomának kapujában Böcskei László váradi megyés püspök fogadta a vendégeket, majd mutatott be közösen szentmisét Székely Jánossal, és a többi atyával.

A jóság ereje

Bevezetőjében arra hívta fel a zarándokok figyelmét: arra a helyre, abba a városba jöttek el, ahol 825. évvel ezelőtt III. Celesztin pápa hozzájárulásával a szentek sorába iktatták Szent Lászlót. Ez a várbeli első székesegyházban történt, melyet ezért a váradiak sokszor emlegetnek úgy, mint a hit bölcsője. Több száz év elmúltával ugyanakkor az is elmondható: az az ember, aki a hit útját járja, biztonságban halad előre, és nincs zsákutca, ha amiképp Szent László is az első monostort a Boldogságos Szűzanya tiszteletére szentelte fel, mi is a Magyarok Nagyasszonyának közbenjárását, segítségét kérjük.

Elmélkedésében Böcskei László az egyházmegye által választott Szent László-évi mottót idézve azt emelte ki: miért tartozunk felelősséggel azért, hogy ne engedjük meg azt, hogy valami is meggátolja a jóság éltető erejét magunkban és körülöttünk, hiszen így tudjuk tartalmassá tenni a jelenünket, és becsülettel megalapozni a jövőnket. Hangsúlyozta: nem csak emlékeznünk kell azonban, hanem el kell kötelezzük magunkat az összefogásban és a megtérésben megnyilvánuló szolgálatkészségben is a népünk és az egyház mellett.

Az áldás előtt Böcskei László egy-egy ajándékcsomagot adott át Székely János segédpüspöknek, és Budai Lászlónak, a zarándoklat szervezőjének. Megjegyzendő, hogy a szentmisén részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára is.

Ciucur Losonczi Antonius