Váradon bálozott Nicolaescu

Váradon bálozott Nicolaescu
Nagyvárad – A Bihar Megyei Vállalkozók Szövetségének (BMVSZ) meghívására szombaton Nagyváradra látogatott Sergiu Nicolaescu színész, rendező, forgatókönyvíró.

A meghívás alkalmából tartott sajtótájékoztatón Ioan Lucian a BMVSZ elnöke elmondta, hogy a szövetség szándékai szerint hagyományt kívánnak teremteni abból, hogy a vállakozók bálján ismert romániai személyiségek is jelen legyenek, és kezdetnek Sergiu Nicolaescut, a román filmgyártás nemzetközi porondon is ismert nagy öregjét hívták meg. A színész-rendező meghívója társaságában meglátogatta Nagyvárad polgármesterét és alpolgármesterét, illetve Mircea Ghiteat, Bihar megye prefektusát, majd kilátogatott a Rulikowszki temetőbe Titus Popovici sírjához, aki Nicolaescu szerint “a legjobb román forgatókönyveket írta.”

Váradi mozik?

A szombat déli sajtótájékoztató első felében Nicolaescu legújabb filmjéről, a Halhatatlanról beszélt, melynek nagyváradi premierjére szintén eljön hozzánk, ígérte. Saját elmondása szerint hatvanöt filmet készített, összesen 134 millió nézője volt, amivel messze a legsikeresebb román színész és rendező. Nicolaescu bevallotta azt is, hogy ma már bánja, hogy ’89 után a politika kedvéért mellőzte a filmet. Nicolaescunak feltették azt a kérdést is, hogy volt-e valami köze van ahhoz, hogy a “Románia Film” Filmjeit Kezelő Önálló Ügyvitelü Vállalat (RADEF) nagyváradi fiókját áthelyezték Aradra akkor, amikor ő Arad megyei szenátor volt, melynek következményeképpen bezártak a váradi mozik. Nicolaescu elmondta, hogy erről nem tudott, noha egyetértett a fililálék számának csökkentésével. “Lehet, hogy valaki a környezetemben ezzel akart kedveskedni nekem, de én akkoriban a Szenátus Állambiztonsági Bizottságának elnöke voltam és nem volt időm ilyesmivel foglalkozni” – állította Nicolaescu.

Emlékek ’89-ből

A kötetlen beszélgetéssé változó sajtótájékoztatóján Nicolaescu ’89 előtti és utáni emlékeit elevenítette fel, és a forradalomról is sokat mesélt. Azt állította, hogy a Securitate 89-ben már tudta, hogy Ceausescunak meg kell buknia, hiszen minden Kelet-európai diktátor megbukott már addigra, ezért a szervezet nem lépett fel agresszíven a forradalmi szervezkedések ellen és azt is tudni véli, hogy, idézzük: “Tőkés László akcióját külföldi titkosszolgálatok segítették. Biztos információim vannak erről.”

Pap István