Váradon alakult meg a GfdS második romániai fiókszervezete

Akt.:
A fiókszervezet megnyitóján előadást tartott prof. dr. Knipf-Komlósi Erzsébet (balra), a szervezet helyi képviselője dr. Nagy Ágota
A fiókszervezet megnyitóján előadást tartott prof. dr. Knipf-Komlósi Erzsébet (balra), a szervezet helyi képviselője dr. Nagy Ágota
Nagyváradon nyílt meg hétfő délután a Német Nyelvi Társaság második romániai fiókszervezete.

 

A Német Nyelvi Társaság (Gesellschaft für deutsche Sprache – Wiesbaden/Berlin, GfdS) a Német Szövetségi Tartományok Kultuszminisztereinek Állandó Konferenciája (KMK) és a német kulturális államminiszter által fenntartott szervezet, amelynek célja a német nyelv kutatása, ápolása és nemzetközi státuszának erősítése. A GfdS világszerte 101 fiókszervezetet alapított, ebből 57 külföldön működik. Romániában eddig csak Bukarestben működött GfdS-fiókszervezet.

„Nagy öröm számunkra, hogy a második romániai fiókszervezet – a nyugat-romániai fiók – Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen létesült. Az új GfdS-fiókszervezet létjogosultsága vitathatatlan, hiszen a Bánság és a Partium jelentős német kisebbséggel rendelkezik. A Német Nyelvi Társaság Nyugat-Romániai Fiókszervezete az északnyugat-romániai térség tekintetében hiánypótló jellegű, mivel Románia egyéb, német kisebbségek lakta területein hosszú idő óta működnek Német Kultúrintézetek. A fiókszervezet ugyanakkor természetesen nemcsak a német kisebbség nyelvi és kulturális identitásának megőrzését hivatott segíteni, hanem a német nyelv Nyugat-Romániában betöltött szerepét is erősíteni kívánja” – mondta el a nyugat-romániai-fiókszervezet képviseletében dr. Nagy Ágota adjunktus. A fiókszervezet évente két alkalommal vendégelőadást szervez a nagyközönség számára, a következő előadásra novemberben kerül sor – tette hozzá.

Nyelvi változatosság

A hétfő délutáni megnyitón prof. dr. Knipf-Komlósi Erzsébet, az ELTE nyelvész professzora tartott előadást a német szókincs nyelvi változatosságairól, illetve a mai német nyelv változatairól. Az előadó, aki egyben a GfdS budapesti fiókszervezetének elnöke is, értekezésében kitért a szókincs gyors változására, a szókincs gazdagodásának formáira, a nyelvpresztízs okozta változásokra. A német nyelv kölcsönszavak, internacionalizmusok, illetve különböző szóalkotások által kiváltott változásának gyorsaságát az is bizonyítja, hogy tízévente új neologizmus-szótárakat adnak ki – hangzott el többek között az előadás keretében.

János Piroska