Váradon 37-en szabadulhatnak

Sok fogvatartott előtt nyílik meg a cellaajtó. Illusztráció
Sok fogvatartott előtt nyílik meg a cellaajtó. Illusztráció
A váradi börtönből 37-en szabadulhatnak a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye értelmében. Hárman már el is hagyhatták az intézményt csütörtökön.

A börtönbüntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényeként közismertté vált jogszabály értelémben csütörtök éjfélig 529 fogvatartott szabadult a romániai börtönökből. Mint azt már megírtuk, a 2017/169-es törvény értelmében a nem megfelelő fogvatartási körülmények között letöltött minden 30 napért 6 nappal rövidül a fogoly büntetése. Tudorel Toader igazságügyi miniszter bejelentése szerint 3349 fogvatartott jogosult továbbá még arra, hogy kérje szabadlábra helyezését. A nagyváradi börtönt hárman hagyhatták el csütörtökön, további 34-en jogosultak a feltételes szabadlábra helyezés kérelmének letételére, tudatta a sajtóval az intézmény szóvivője, Adina Birdea. Közülük az egyik elítéltet 25 évre ítélték még 2000-ben, gyilkosságért. A váradi börtönben jelenleg 599 ágy van, 470 elítéltet őriznek. Az európai normák szerint a fogvatartottak száma az intézmény méretéhez képest nem lehetne több 434-nél, ahhoz, hogy mindenkire jusson legalább 4 négyzetméternyi terület.

Újakat építenek

A szakminiszter szerint a szóban forgó jogorvoslati törvény csupán egy lépés a büntetés-végrehajtással kapcsolatos gondok megoldására. Szerinte nemcsak modernizálni fogják a meglévő börtönöket, de két újat is építeni fognak, továbbá egy olyan központot is, melyben a börtönszemélyzet folyamatos továbbképzéséről gondoskodhatnak. A tárcavezető a házi őrizeteknél szokásos elektronikus (nyomkövető) bilincs használatára is nagyobb hangsúlyt fektetne. A börtönszemélyzet szakszervezete szerint a „szabadulási törvény” nincs megfelelő végrehajtási utasítással alátámasztva, a 6 napos jóváírás módszere bizonytalan, csakúgy, mint a szabadlábra helyezés maga, melynek nem egyértelműek a végrehajtási utasításai. Szerintük vannak hiányosságok a büntetések letöltésének nyilvántartásában, az ezt adminisztráló személyzet pedig nem megfelelő létszámú.

Rencz Csaba