Váradiak a Koronázási Szertartásjátékokon

Szent Erzsébet és II. András történelmi óriásbábuja
Szent Erzsébet és II. András történelmi óriásbábuja
Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla és III. Béla után idén az Árpád-ház egyik legismertebb, leghosszabb ideig uralkodó királya, az Aranybullát megfogalmazó II. András koronázási szertartását és életét viszi színre a Vörösmarty Színház, illetve Szikora János rendező és Matuz János társíró, a kulturális intézmény stratégiai intendánsa Székesfehérváron, II. András: Csillaghullásban álmodó címmel.

Az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon augusztus 18‒19-én, szombat-vasárnap magyar idő szerint 21 órától mutatják be a Koronázási Szertartásjátékot a Nemzeti Emlékhelyen. Az előadásnak idén is szereplői lesznek a történelmi óriásbábok, statisztaként pedig határon túli gyerekek, köztük információnk szerint nagyváradiak is bekapcsolódnak a produkcióba.

Az augusztus 17-i, pénteki hivatalos sajtóbemutatóra a romániai sajtóorgánumok közül egyedüliként a Bihari Napló munkatársát is meghívták. II. András halála után egyébként egyes történészek szerint az uralkodó testét Váradra vitték, hogy Szent László mellett helyezzék örök nyugalomra. Ám a pilisi apát tiltakozott ez ellen, követelve, hogy első felesége mellé, Pilisre temessék, az ő templomába. A per végül azzal zárult le, hogy a király földi maradványait Egresre vitték át, és második felesége, Jolánta mellé temették el.

Ciucur Losonczi Antonius