Váradi templomok, iskolák

Váradi templomok, iskolák
Nagyváradi templomokról és iskolákról készült tusrajzokból nyílt kiállítás csütörtökön a Szacsvay Imre általános iskola előcsarnokában.

A munkákat Baki-Szmaler Györgyi rajztanár készítette, s eredetileg a Magyar Kultúra Ünnepe során szerették volna bemutatni, azonban a hétfői szabadnap miatt kissé eltolódott.

Pásztor Gabriella igazgató az előcsarnokban összesereglett gyerekeknek elmondta: szintén a rajztanárnő festette meg három évvel ezelőtt a Szacsvayról készült nagyméretű képet, mely az első emelet felé vezető lépcsők mentén található, ezúttal pedig húsz tusrajzot állított ki – ezek mindegyike olyan váradi épületet örökít meg, melyről külön órát lehetne tartani. Egyes képekben a rajzot verssel ötvözte – ebből a gyerekek megtudhatták, hogy a művész szabadon kiválaszthatja azt a kifejezésmódot, mely számára a legkedvesebb.

Amint a képzőművész elmondta, azért örökít meg épületeket, mert különös hatással vannak rá, s a tus lehetőséget biztosít arra, hogy kiemelje jellegzetességeiket. Amúgy több technikát is szeret használni, a már említett Szacsvay-kép készítésekor például akrilfestékkel dolgozott.

Az alkotás öröm

A gyerekek kérdéseket tettek fel, s a válaszokból kiderült: a kamaszkor az, amikor az alkotó gyerekek elbátortalanodnak, mivel látják, hogy képeik nem pontosan a valóságot tükrözik. Fontos elmagyarázni nekik, hogy az alkotás során saját fantáziájukra hagyatkozzanak, a lényeg, hogy érezzék az alkotás örömét. A művésznő példaképe Kristófi János festőművész, ő maga nyolc éve az iskola tanára.

A tusrajzok között egyebek mellett a nagyváradi római katolikus székesegyház, a Szent László plébániatemplom, a Mihai Eminescu főgimnázium épülete, a vártemplom is látható, hogy csak néhány példát említsünk. A tárlat jövő héten is megtekinthető.

Neumann Andrea