Váradi tájak művészszemmel

Váradi tájak művészszemmel
Csütörtök délben a Darvas-LaRoche-házban a nagyváradi Művészeti Líceumban végzett diákok alkotásaiból nyílt kiállítás, karcokból és festményekből. A időszakos tárlat címe: Nagyváradi táj.

A karcokat Dávid Mária tanárnő egykori tanítványai készítették: Horia Abrudan, Sorin Ardelean, Ianina Baciu, Maria Bistran, Berszán László, Borsi László, Diana Condoroş,Cătălin Duma, Fekete Szabolcs, Hegedüs Zsolt, Holló Kinga, Kerekes Anita, Lovadi Kinga, Máté Krisztina, Molnár Anita, Angela Morar, Roxana Netea és Romancsak Alexandra, míg a festményeket a történetesen az idén kirepült Loredana Crăiţă, akinek a kibontakozását Nada Panait katedrafőnök egyengette.

A megjelenteket Angela Lupşea, a nagyváradi városi és vármúzeum igazgatónője köszöntötte, aki azon reményének adott hangot: az ehhez hasonló kiállítások is hozzájárulnak majd ahhoz, hogy az emberek ne menjenek el érzéketlenül egy-egy műemléképület mellett.

Mihaela Bondor, a Művészeti Líceum igazgatónője azt mondta: büszke arra, ami az általa vezetett tanintézmény falai közt történik, jelen esetben a képzőművészeti katedra koordinálásában. Szerint mindez azt bizonyítja, hogy sok tehetséges fiatal él Váradon, akiket látni kell és megismerni. A feldolgozott téma ugyan nem új keletű, de most érkezett el abba a fázisba, hogy megtalálták számára a legmegfelelőbb helyet, és az alkotók érdeklődéséről tanúskodik az iránt, ami szépnek számít építészeti szempontból a városban. Hangsúlyozta: a megvalósított projektjeiknek mindig egyik kiemelt célja a város imidzsének promoválása. Hozzátette: mindazt, amit láthatunk, hosszú, kemény munkának az eredménye, hiszen sok időbe, legtöbbször évekbe telik, amíg egy gyermek oda húz egy vonalat, ahová kell, miközben intellektuális és kulturális szempontból egyaránt fejlődik, kialakul a kézügyessége.

Minőségi munkák

Dr. Ramona Novicov művészettörténész szerint őszinteséget és igazságot tükröznek vissza a művek. Arra hívta fel a figyelmet: a líceum tanári közössége minden évben leteszi az ujjlenyomatát a város művészeti életében a diákok munkái által. Ugyanakkor méltatta az alkotások minőségét, a használt technikákat.

Nada Panait tanárnő felidézte, hogy az elmúlt hónapokban több olyan akcióban is részt vettek, melyek küldetése Várad értékeinek, építészeti örökségeinek népszerűsítése volt, Dávid Mária tanárnő pedig néhány műtárgyra hívta fel a figyelmet.

Ciucur Losonczi Antonius