Váradi székhelye lesz a fotóegyesületnek

Nagyvárad – A közelmúltban megoldódott a Romániai Fotóművészek Egyesületének (AAFR) egyik több mint 17 éve húzódó problémája, a nagyváradi bíróság döntése nyomán ugyanis 2007. szeptember 18. óta jogi személyiséggel rendelkezik, a székhelye pedig Nagyváradra lesz áthelyezve.

Elnöknek Tóth István A.FIAP nagyváradi fotóművész lett megválasztva, az egyesület vezetésében Mihai Moiceanu E.FIAP (Brassó) és Balási Csaba A.FIAP (Csíkszereda) alelnökként, Baltat Daniel (Nagyszeben) és Anghel Mircea (Krajova) pedig tanácsosként vesznek részt.

A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség   részeként az 1956. november 28-án alapított AAFR a rendszerváltásig az egyik legvonzóbb és legjobban képviselt nemzeti fotóegyesületnek számított. Több száz olyan taggal rendelkezett, akik a bukaresti központi székhelyen kivül, az ország különböző régióiban létesített fiókszervezetekben fejtették ki tevékenységüket.

1990. április 6-án Nicolae Hanu fotóművész kezdeményezésére jött létre és lett jogi személyiségként elismerve a Bukaresti Fotóművészeti Egyesület   (AAF). Az országos vezetőség rövid időn belül kicserélődött, az új testület pedig nem tudott az előző szervezési színvonvonalára emelkedni, olyannyira, hogy az egyesület székhelyét, studiótermét és kiállítótermét is elveszítette.

Mivel sem az AAFR, sem pedig az AAF nem jeleskedett, Tóth István fotóművészt kérték fel arra, hogy vegye át az országos egyesület vezetését, és szervezze újra az AAFR-t. Némi gondolkodás után a fényképész igent mondott, majd munkatársaival a nagyváradi Polgármesteri Hivatalhoz fordult, hogy egy új székhelyet találjon az egyesületnek. Az új vezetőség a közeljövőben egy új működési és szervezési stratégiát kiván kibocsátani az AAFR számára, és vonzó projektek segítségével minél több fotóművészt kiván bevonni az egyesület tevékenységébe, áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.