Váradi püspökök tiszteletére

Váradi püspökök tiszteletére
A nagyváradi Székesegyház altemplomában, megemlékezéssel kezdődött el a váradi püspökök emlékére XIV. alkalommal megszervezett szombati rendezvény.

 

Az emlékezés során meggyújtották a húsvéti gyertyát, s Böcskei László római katolikus megyés püspök imádkozott azokért, akik papként szolgáltak, továbbá azokért, akik már megjárták az élet útját, de akikről külön senki nem emlékezik meg.

A rövid ceremóniát követően a jelenlévők a Püspöki Palota dísztermében gyűltek össze, ahol rövidesen kezdetét vette a Benkovich Ágoston és Forgács Pál katolikus püspököknek szentelt emlékülés. Böcskei László elmondta: a rendezvény célja az, hogy olyan embereket emeljen ki és állítson a mai emberek felé, akik jelenünk alkotói és formálói lettek, akik a mögöttünk lévő évszázadok során sokat tettek az egyház, a kultúrafejlődéséért , s nem utolsó sorban jövőt is építettek a közösségünknek.

Érvényes az üzenet

„Van-e mondanivalójuk, üzenetük a mai ember számára” – tete fel a kérdést a püspök, aki a választ Jézusnak a magvetőről szóló példabeszédében találta meg. A lelki és a szellemi élet síkján, a hivatás tudatában való elkötelezettség olyan értékeket alkot, melyek hosszú távon meghatározóak egy közösség fejlődése szempontjából, hangzott el. A történelmi fejlődés Isten gondviselése mellett annak köszönhető, hogy mindig voltak magvetők, akiknek példája erőforrást jelent a mai ember számára is és segít rátalálni hivatásunkra, mondta a püspök.

A későbbiekben dr. Fleisz János, a Sapientia Varadiensis és a BINCISZ elnöke szólalt fel. Elmondta: 1999-ben támadt a ötlet, hogy Várad jeles püspökeiről emlékezzenek meg, s azóta rendszeresen megtartják ezeket a rendezvényeket, melyek során más és más váradi püspökök tevékenységét, életútját ismertetik. Tavaly fogalmazódott meg, hogy a rendevény főszervezője a Római Katolikus Püspökség legyen ( a további szervezők a Nagyváradi Sapientia Varadiensis Alapítvány, valamint a Bihar megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége), s idén a megemlékezés része az immár tíz helységben zajló Művelődés Hete, Tanulás Ünnepe elnevezésű rendezvénysorozatnak. A továbbiakban kihangsúlyozta a hagyományápolás jelentőségét, s mint mondta, a jövő évi, jubileumi rendezvény alkalmából ki is fogják adni az eddigi előadások anyagát.

Műsor

A Szent László római katolikus iskola diákjainak zenés-verses összeállítása következett, melyben ötödikestől tizenkettedikesig minden osztály képviseltette magát. Többek között Schimpf János, Wass Albert és Sík Sándor műveiből adtak elő a diákok, s egyházi énekek is elhangzottak.

A továbbiakban dr. Véghseő Tamás, a nyíregyházi Szent Atanáz görög-katolikus főiskola rektora, Fodor József váradi általános helynök, valamint Beer Miklós váci megyéspüspök a két váradi püspökről szóló előadásai következtek, a délután folyamán pedig dr. Fleisz János, valamint dr. Krahling János, a budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezetője tartott történelmi előadást.

Neumann Andrea