Váradi PSD-PNL-teraszbotrány

A Sas palota egyik bejárata, jobb oldalt a Lord’s-szal: van, aki kifogásolja az ő terasznyitási engedélyüket is
A Sas palota egyik bejárata, jobb oldalt a Lord’s-szal: van, aki kifogásolja az ő terasznyitási engedélyüket is
„Felháborító, hogy az uniós pénzekből felújított főteret a PNL klientúrája és Ilie Bolojan használja, arra, hogy a bizniszeik bevételeit növeljék” – írja a helyi PSD. A PNL-s városvezetés válasza szerint minden rendben van.

A kampány gyakorlatilag beindult már, és a PSD Váradon meg is kezdte Ilie Bolojan és a PNL támadását. A hét végén a PSD nyílt levélben kifogásolta, hogy szerintük Váradon átláthatatlanul osztották ki a főtéren a terasznyitási engedélyeket, „visszaélésekkel és a PNL-s Ilie Bolojan polgármester kamarillájához közel állóknak”. Példának említik a Lord’s Pubot, amelyet a PNL-s Lucian Popa vezet, aki egyúttal a váradi ingatlankezelő irányítója is, és PNL-s helyi tanácsos, Bolojan jó ismerőse. A másik példa a Romanda étterem, amelyiknek a tulaja Paul-Ovidiu Grama, aki a váradi városháza szóvivőjének, Anca Grama Sasnak a férje. „A Sas palotában működő más cégek nem is mernek álmodni arról, hogy ők is kapnak helyet teraszaiknak. Felháborító, hogy az uniós pénzekből felújított főteret a PNL klientúrája és Ilie Bolojan használja, arra, hogy a bizniszeik bevételeit növeljék” – írta a helyi PSD. E párt szerint mindez korrupció, és követelik Anca Grama Sas és Lucian Popa lemondását, valamint a hatóságokat arra, hogy indítsanak büntető eljárásokat. Várják továbbá, hogy Ilie Bolojan „ismerje be, hogy nem a becsület és tisztesség modellje, aminek az évek során láttatni akarta magát”.

Reakció

A városháza még a hét végén reagált erre, közleményben. Szerintük a terasznyitási engedélyeket a vonatkozó szabályzat szerint adták ki. Ezt a szabályzatot egyébként már a Bolojan-érában fogadta el a nagyváradi tanács, 2012-ben. Hozzáteszik, hogy a városi területrendezési bizottság még márciusban jóváhagyott egy kerettervet, amely szerint a felújított főterre néző épületek funkciójának megváltoztatását segítik elő, úgy, hogy teraszokat is nyithatnak, és lehetőleg a mostani adott bankszékházak is vendéglátóhelyekké alakulhatnának e zónában. Lényegében azok nyithatnak teraszokat a főtéren, akiknek a vállalkozásai még most is oda nyílnak, vagy akik a szintén oda nyíló, de jelenleg más rendeltetésű (pl. bank) ingatlanokban esetleg hasonlókat nyitnak majd ezután. A városháza szerint „nem jelent előnyhöz juttatást az, hogy akikre ez érvényes, azoknak a tulajdonosai a város vezetésében dolgozókkal állnak kapcsolatban”… A Bolojan-adminisztrácuió válaszát azzal zárja, hogy szerintük „a PSD az önkormányzati választási kampány részeként hozta fel e témát, mivel nincs hitelen ajánlata a város fejlesztésére”.

Szeghalmi Örs

Címkék: , , ,