Váradi premier a filharmónián

Váradi premier a filharmónián
George Whitefield Chadwick, valamint Johannes Brahms művei hangzanak el a Nagyváradi Filharmónia csütörtöki koncertjén, három vendégművész közreműködésével. A részletekről szerdán számoltak be.

G. W. Chadwick III., F-dúr szimfóniáját premierként mutatják be Nagyváradon, országos szinten is szinte premier, csupán Brassóban játszották még el egyszer évekkel ezelőtt, mondta el Horváth József karmester, a Kolozsvári Magyar Opera, valamint a Kolozsvári Országos Román Opera munkatársa. Az amerikai születésű zeneszerző Németországban tanult, az egyik legjobb nyugat-európai iskolában, több művében is határozottan érezhető a német muzsika hangzása. Tanára Carl Reinecke volt, aki Mendelssohntól, Liszttől és Schumanntól tanult.

Érett mű

Később Bostonban folytatta tevékenységét, a „bostoni hatok” zeneszerzőcsoport tagjaként. Ott írta meg a szimfóniát is, melyet ma este tűzött műsorra a filharmónia, s melyben érződik a német zeneszerzők hatása, de az amerikai zenéé is, némelykor az amerikai filmek zenéjére emlékeztet.
A másik mű, mely csütörtök este elhangzik, J. Brahms a-moll kettősversenye hegedűre és gordonkára, op. 102. Amint a sajtótájékoztatón elhangzott, ez Brahms utolsó munkája, melyet viszonylag ritkán játszanak el, s melyet Nagyváradon már legalább öt éve nem tűztek műsorra. Nagyon sűrű, összetett és egyben érett mű, mely teljességében mutatja be a zeneszerző stílusát.
A csütörtöki koncert másik vendégművésze Kosztándi István hegedűművész, a szegedi kamarazenekar koncertmestere és művészeti igazgatója, aki évekkel ezelőtt a Nagyváradi Filharmónia tagja volt. Mint elmondta, a Brahms kettősverseny valóságos mestermű, melyben nagyon szívesen közreműködik, nem utolsó sorban azért is, mert Kostyák Eőd csellóművésszel együtt lép fel, akit ugyan gyerekkora óta ismer, de eddig nem volt alkalmuk együtt játszani. Utóbbi kolozsváron született és jelenleg a kolozsvári magyar opera zenekarának szólamvezetője.
Tódor Albert, a Nagyváradi Filharmónia igazgatója elmondta: mindig nagy öröm számára, amikor régi kollégákat köszönthet, most sincs ez másképp. Egyúttal felhívta a figyelmet a következő heti Dvořák -hangversenyre is, melyen a magyarországi Zalai Antal közreműködik hegedűn, s melyet Jankó Zsolt karmester vezényel majd. A leckekoncertek is zajlanak a filharmónián, jelenleg az ütőshangszerek bemutatásához értek.

Neumann Andrea