Váradi kislány szívét kapta meg egy kisfiú

Váradi kislány szívét kapta meg egy kisfiú
Újabb szervátültetést végeztek kedden a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transzplantációs intézetben (IUBCvT). Ezúttal egy tízéves gyermek kapott új szívet.

Ez volt idén a hatodik szívátültetés az intézetnél, és a második, amelyet gyermeken végeznek – mondta a szívsebészeti klinikát vezető Horaţiu Suciu professzor, aki a keddi beavatkozást is irányította. A donor egy nyolcéves, nagyváradi kislány volt, aki közúti baleset nyomán került az agyhalál állapotába. A szívet egy tízéves, Tulcea megyei kisfiú kapta, aki előrehaladott szívelégtelenségben szenvedett, és három éve szerepel a transzplantációs várólistán.

,,A szervkivételt intézetünk egy orvoscsapata végezte Nagyváradon, a szervet SMURD-helikopterrel szállították Marosvásárhelyre. A műtét öt és fél órán át tartott, jól zajlott és bizakodóak vagyunk” – tette hozzá az orvos.

A marosvásárhelyi intézetnél már több mint tíz szervátültetést hajtottak végre gyermekeken, a legkisebb páciens kétéves volt, amikor a transzplantációra sor került.

 

www.agerpres.ro