áradások

2020.06.23. 09:20

Árvízgondok Bihar megye több településén

Több mint hatvan katonai tűzoltó szivattyúzott vizet és végzett kárelhárítást Élesden, Sólyomkőpestesen (Peștiș), Telegden, Értarcsán, Susdon (Șuștiu), Almaszegen (Voivozi), Bodonoson (Budoi), Örvénden, Sebesújfaluban (Bistra), Biharon és Nagyváradon.

Törő Enikő

Országos szinten sem jobb a helyzet, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) adatai szerint kedd reggeltől szerda reggelig 29 megye 161 településén okoztak károkat az áradások. A katonai tűzoltók 387 lakásból, 578 udvarból és 219 pincéből, illetve alagsorból szivattyúzták ki a felgyűlt vizet, emellett az erős szél 78 villanyoszlopot és öt fát döntött ki. Az áradások miatt 71 személyt kellett evakuálni az otthonaikból, Fehér, Beszterce-Naszód, Krassó-Szörény és Máramaros megyében. Országutak és megyei utak egyes szakaszait is le kellett zárni a vihar miatt.

Meghosszabbították a riasztást

Az érvényben lévő narancssárga jelzésű esőriadót az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök éjjelig hosszabbította meg, ez az ország keleti és középső felére érvényes. Az ország déli, délnyugati, nyugati és északnyugati részében elsőfokú riasztás van érvényben az eső miatt csütörtök délelőtt 10 óráig. Csütörtökön egész nap instabil időjárásra lehet számítani az ország egész területén, gyakori villámlások, felhőszakadások, szélviharok várhatóak.

 

[video width="848" height="480" mp4="https://www.erdon.ro/wp-content/uploads/2020/06/WhatsAppVideo20200624at093809.mp4"][/video]

 

Ami az áradásokat illeti: Bihar megyében narancssárga jelzésű riasztás van érvényben az Ér, a Berettyó, a Sebes-Körös és a Fekete-Körös esetében. Ez péntek délig érvényes, ezt délben felváltja a sárga jelzésű riasztás, mely remélhetőleg péntek éjfélig tart majd. Az ország több folyójára azonban vörös jelzésű riasztás van kiadva, így mielőtt valaki útnak indulna, érdemes informálódnia.

Naprakész információkat kaphatnak a DSU applikáción, mely ingyenesen letölthető a Google Play Store és AppStore áruházakból, valamint a hatóságok a figyelmeztetések életbe lépésekor a RO-Alerten keresztül is értesítik a lakosságot.

Fotók: ISU, Facebook/Bihar Megyei Prefektúra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!