Váradi akvapark – beruházások, költségcsökkentés

Váradi akvapark – beruházások, költségcsökkentés
Interneten is lehet újabban jegyet váltani a nagyváradi akvaparkba. Egyéb újításokról, beruházásokról, tervekről, eddigi eredményekről is szó esett a szerdai sajtótájékoztatón.

Egyebek mellett két, 120 cm átmérőjű grillsütőt is vásároltak a közelmúltban, a kettő értéke megközelíti a 29 ezer lejt, tudatta Liviu Andrica, a nagyváradi Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) igazgatója a helyszíni sajtótájékoztatón. Az egyiket néhány napja működésbe helyezték, s úgy látja, máris rövidebb ideig kell sorban állni a különböző grill-készítményekért. Március óta ugyanis az akvapark élelmezési szektorát is teljes egészében az ADP vette át, takarékossági megfontolásokból.

Egy víz alatti, víztisztító „robotot” is beszereztek, melynek az a szerepe, hogy a vízben lévő hulladékokat összegyűjtse, ennek ára 25 ezer lej volt. Egyebek mellett egy tisztító/porszívó készüléket, egy félautomata defibrilláló készüléket, továbbá egy kilenc helyes személyszállító járművet is vásároltak (ez a vidéki alkalmazottak szállítására szolgál). Az akvaparkkal kapcsolatos idei beruházások összértéke közel 137 ezer lej.

Önfenntartók

Ez év elejétől az ADP önfenntartóvá vált, azaz nem részesül helyi költségvetési támogatásban, mondta el az ADP vezetője. Az őssi strand már két éve nyereséges, a temetővel sincsenek veszteségeik, viszont a Grivei kutyamenhely, az állatkert, valamint a városban lévő illemhelyek fenntartására pénzt kell szánniuk. Ami pedig az akvaparkot illeti: a fenntartási költségek nagyon magasak, s a 110 alkalmazott fizetése is jelentős terhet jelent, úgyhogy mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy optimizálják a költségeiket. Egyelőre nincsenek mínuszban, de kérdés, hogy a nyár folyamán milyen lesz a bevételek és a költségek aránya. Ez év elejétől egészen június 12-ig bevételeik elérték az 1,1 millió eurót, mondta el az igazgató, azt viszont nem tudtuk meg, hogy ebből mennyi a tiszta profit. Az optimizálást célzó egyik intézkedés a közélelemezés átvétele volt – ezért szerezték be a grilleket is, ugyanis „egyáltalán nem mindegy, hogy az emberek csak jegyet váltanak, vagy vásárolnak is” – fogalmazta az igazgató. Egy másik intézkedés, mellyel egyúttal a hétvégi, hosszas sorban állást is igyekeznek kiküszöbölni, az, hogy hétvégén, valamint munkaszüneti napokon nem lehet három órára szóló jegyet vásárolni. „Úgy láttuk, a három órás jegyek miatt álltak annyian, s egyesek, akik teljes napra váltottak volna, inkább elmentek” – mondta az igazgató. Viszont a 17 órát követő időszakra szóló jegyeket továbbra is árulják, amennyiben van hely. A benti tumultust szintén el akarják kerülni, úgyhogy nyáron nem engednek be több mint 1850 személyt az akvaparkba és több mint 700-at télen.

Újítások

Az igazgató elmondta: talán kevesen tudják, hogy a reggel hat és fél tíz közötti időszakra nagyon kedvező áraik vannak azok számára, akik csak úszni vagy napozni szeretnének: egy felnőttnek szóló jegy ára 10 lej, nyugdíjasok és tizennégy évesnél idősebb tanulók nyolc lejt kell fizessenek, tizennégy év alatti gyerekek pedig öt lejt. Ebben az intervallumban a többi szolgáltatás, mint például a csúszda vagy a hullámfürdő nem működik.

Nemrég bevezették az online jegyvásárlási lehetőséget is. Legkésőbb egy nappal a kívánt dátum előtt, este kilenc óráig lehet online, bankkártyával jegyet vásárolni a www.aquapark-nymphaea.ro című honlapon és ugyanez a határidő érvényes abban az esetben is, ha valaki változtatni akar a dátumon. Aznap már nem lehet lemondani, sem változtatni. Akik online vásároltak jegyet, előnyt élveznek a bemenetelnél, egy külön pénztárnál várják őket, ugyanott, ahol a terhes nőket, kisgyerekes anyukákat. Hamarosan bevezetik azt is, hogy a pénztáraknál is lehessen előre vásárolni jegyet.

Szó esett arról is, hogy az ADP igazgatója szerint szükséges lenne egy szálloda építése is az akvapark területén, ugyanis például pünkösdkor – s ez Liviu Andrica szerint főleg az akvaparknak tudható be – nem voltak szálláshelyek Váradon. A szálloda ugyancsak az ADP saját forrásaiból épülne, s a Helyi Tanács már elvi beleegyezését adta hozzá. Mint megtudtuk, a kimutatások szerint az akvapark látogatóinak 70 százaléka Kolozs megyéből, 20 százaléka más környező megyékből érkezik, s csak a fennmaradó tíz százalék helyi lakos.

Nem volt fiaskó

Szó esett a hétvégi, Horia Brenciu koncertről is, amely az igazgató szerint, még ha jóval kevesebben is vettek részt, mint amennyire számítottak, elérte a célját. „Úgy gondoltuk, a 150 lejes jegyár nem túl drága, de lehet, hogy rosszul gondoltuk és a közönség más véleményen volt” – mondta az igazgató. Mivel kevés jegy kelt el, hamarosan 100, az előadás napján pedig már a megszokott, 50 lejes jegyárakat alkalmazták. Mindazonáltal, az igazgató szerint a koncert, illetve maga a fellépő az ünnepet követő tévéműsorban, valamint a közösségi portálokon hatásosan reklámozta a létesítményt és a tízezer eurós költség végül is nem volt sok.

Neumann AndreaA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .