Várad-Szőlősön is koszorúztak

Várad-Szőlősön is koszorúztak
Nagyvárad – A nagyvárad-szőlősi református templom udvarán lévő emlékműnél is mintegy ötvenen emlékeztek az 1848-as forradalom hőseire vasárnap.

Szűcs Imre lelkipásztor köszöntötte mindazokat, akik összegyűltek a várad-szőlősi református templom udvarán lévő emlékmű körül. „Nem semmi az, amit a márciusi ifjak tettek” – mondta a lelkipásztor, kihangsúlyozva: boldogak voltak, mivel úgy érezték, van miért élni, illetve feláldozni az életet. Gyakorta úgy érezzük, ezt mi már nem tehetjük meg, pedig Isten ránk is bízott tálentumokat, melyekkel tudnunk kell mit tenni. Bár az akkori szabadságharc megbukott, mégis, az erő erőtlenség által végeztetik el, s az akkori veszteség vált a mi nyereségünkké.

Ünepi műsor

Az ünnepi program a nyolcéves Fodré Dávid szavalatával folytatódott, majd a Mihai Eminescu Főgimnázium XI.I. osztályának műsora következett. Wass Albert-, Illyés Gyula-, Petőfi Sándor-, Juhász Gyula-versek hangzottak el a diákok tolmácsolásában, s Demjén Ferenc Honfoglaló című számát is elénekelték. Az ünnepség koszorúzással zárult. A Szőlősi Katolikus Egyházközség nevében Pálos István rótta le tiszteletét, a Szőlősi Református Egyházközség nevében pedig Szűcs Imre lelkipásztor, Kapy István főgondnok, valamint a gyülekezet ifjai és tagjai helyeztek el koszorút.

Kuzmányi István, az emlékmű egyik alkotója saját, valamint Pap László, a másik alkotó nevében helyezett el koszorút, majd Deloreán Gyula városi tanácsos a Nagyváradi Városi Önkormányzat, valamint a Bihar megyei RMDSZ nevében koszorúzott. Kéry Hajnal osztályfőnök, valamint a XI.I. diákjai következtek, őket pedig Fodré Gabriella és Kis Gábor követte, a nagyvárad-szőlősi RMDSZ nevében.

Neumann Andrea