Várad-Szőllősön is ünnepeltek

Várad-Szőllősön is ünnepeltek
Vasárnap délben a várad-szőllősi római katolikus templom melletti emlékműnél emlékezett a környékbeli magyarság az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulójára.

A koszorúzással egybekötött megemlékezés az RMDSZ, a történelmi magyar egyházak, a civil szervezetek és az iskolák közös szervezésében zajlott eseménysorozat váradi zárómomentuma volt.

Szabadságvágy

A szervezők nevében Tankó Zita köszöntötte az ünneplőket. Szűcs Imre várad-szőllősi református tiszteletes a Hegyi beszédet idézte Máté evangéliumából. Arra hívta fel a figyelmet: a mindenkori tanítványok, szolgálattevők számára Krisztus megadja azt a fényességet, mely szükségeltetik ahhoz, hogy ők is a maguk rendjén bevilágítsanak az egyéni és közösségi lelkek rejtekébe, és mutassanak rá azokra a sötét dolgokra, melyek nagyon meg tudnak lapulni személyes vagy társadalmi életünkben, és amik csak akkor szüntethetőek meg, ha előtte ezeket felszínre hozza az ember. Mivel azonban mi nagyon ritkán tudjuk ezt megtenni, ezért fontos számunkra, hogy olyan külső segítség adasson, mint amilyen Jézus volt. Ugyanakkor soha se rejthető el, ma se, és 1848 tavaszán sem volt ez lehetséges, hogy a magyar népnek szabadságvágya van, mely olthatatlan. Ebbe bele lehet marni, ki lehet kezdeni, meg lehet próbálni a megszüntetéséért fáradozni, lehet csökkenteni vagy megalázni, különféle eszközökkel. Ez tapasztalható mindenhol, egy azonban biztos: a szabadság iránti vágyunkat sohasem tudták megcsorbítani. A szunnyadó parázs bármikor fel tud lobbanni, abból újból tűz tud lenni, mely éget, perzsel és tisztít. „Azt kívánja ma talán a leginkább a magyar nemzet, hogy a magyar nyelvet, nemes érzést, melyre minket felhatalmaztak 1848 hősei és áldozatai, használjuk” – fogalmazott a lelkész.

Az ünnepségen közreműködtek diákok: Baranyi Tünde (Ady Endre Elméleti Líceum), Nagy Benedek (Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum), valamint Erőss Noémi és Szücs Tamás (Művészeti Líceum).

Ciucur Losonczi Antonius