Várad megint rosszul járna

Várad megint rosszul járna
Bihar megyét, illetve Nagyváradot hátrányosan érinti a Regionális és Fejlesztési Minisztérium törvényjavaslata, amely a valóság figyelmen kívül hagyásával rangsorolná a településeket.

Az RMDSZ jelenlegi formájában nem tartja elfogadhatónak a közvitára bocsátott, és a települések különböző, szubjektív, valószínűleg egy irodahelyiségben eldöntött kritériumok alapján történő rangsorolására vonatkozó törvénykezdeményezést- hangsúlyozta csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatóján Cseke Attila parlamenti képviselő, aki több érvet is felsorolt amellett, hogy miért érintené a javasolt átszervezés hátrányosan Bihar megyét, illetve Váradot.

Többek közt arra hívta fel a figyelmet: jelenleg Várad más tíz várossal együtt a közvetlenül Bukarest utáni legelőkelőbb csoportba tartozik, a felvázolt elképzelés szerint azonban a főváros után következne egy öt „fős” kategória, mely az úgynevezett elsődleges regionális pólusoknak számító, transznacionális potenciállal rendelkező nagyvárosokat csoportosítaná (Temesvár, Kolozsvár, Jászvásár, Konstanca és Krajova), és Várad csak a harmadrangú kategóriába lenne besorolva, szekunder fejlesztési pólusnak kinevezett municípiumként olyan városok társaságában, mint Drobeta Turnu Severin, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Nagybánya és Buzău, melyek közül az első háromnak a lakossága nem haladja meg a 100 ezret. Ha pedig a megyét nézzük, azt látjuk, hogy Bihar a Szilágy megye szintjére süllyedne. Megyénkben ugyanakkor hat olyan „szuperközség” jönne létre- Berettyószéplak, Mezőtelegd, Bihardobrosd, Rév, Barátka és Tenke-, amelyek az infrastrukturális, a szállítás, a közművesítés, a műszaki, a szociális és a kulturális területen támogatásban részesülnének, és területi lefedés nélkül maradna ebből a szempontból a teljes belényesi medence, valamint az Érmellék is.

Cseke Attila hangsúlyozta: fontos odafigyelni a minisztériumi javaslatokra, hiszen a közvitára bocsátott törvénykezdeményezésnek van egy olyan cikkelye is, miszerint a finanszírozási programok, valamint a területfejlesztési dokumentumok ezen új rangsorolások alapján lesznek kidolgozva, illetve egy olyan kitétele is van, hogy ha egyszer el lett fogadva, akkor a következő népszámlálásig, vagyis körülbelül 2021-2022-ig nem lehet változtatni rajta, ami tehát azt jelenti, hogy az elkövetkezendő öt-hat évben nem lehet majd módosítani az osztályozásokon, és a honatya véleménye szerint még ezután is nagyon nehéz lesz. Megítélésében egy ilyen horderejű és jelentőségű „szupertörvényt” nem ez a kormány kellene indítványozzon. Megjegyezte: az RMDSZ nem ért egyet azzal, hogy jelenlegi formájában el legyen fogadva ez a törvény, hiszen egyetlen, üdvözlendő pozitívuma csupán az, hogy lehetővé tenné a városokhoz tartozó falvaknak is, hogy pályázzanak fejlesztési forrásokra.

Arról is beszélt a képviselő: egy külön listán vannak megemlítve azok a települések, melyek az utóbbi 20-25 évben nem fejlődtek, és ezért a kormány azt javasolja, hogy egyesüljenek más közigazgatási egységekkel. Bihar megyében öt ilyen község van: Sólyomkővár, Derna, Alsóbiharkristyor, Bihardiószeg és Kerpenyéd, és két város: Vaskoh és Vaskohsziklás. Az egyesítés helyi referendumokon kell eldönteni, ha azonban 2025. december 31-ig nem teljesülnek bizonyos indikátorok, akkor ezután a kormány rendelettel kötelezheti az érintett közigazgatási egységeket az egyesülésre. Miért kellene például egyesüljön a 6816 fős Diószeg Biharfélegyházával? Ha nyolcezren laknának a településen, attól miért lenne jobb?- kérdezte a honatya.

Hiányozna egy szint

Cseke Attila ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: egy új fogalom is megjelenik a törvénytervezetben, a működési felület, mely kétféle lehet: szektoriális, valamint területileg integrált. Utóbbi pedig három kategóriára bomlik majd: metropolisz övezettel rendelkező megyeszékhelyek (mint Várad), a 20 ezer lakosnál nagyobb urbanisztikai területek, és a területileg integrált potenciálú rurális pólusok. A bökkenő csak az, hogy Bihar megyében Váradot kivéve nincs olyan város, melynek 20 ezernél több lakosa lenne, tehát a középső rangsorolásból kiesne…

Ciucur Losonczi Antonius