Várad irodalmi élete- múlt és jelen

Várad irodalmi élete- múlt és jelen
Nagyvárad – Pénteken, a tizenhetedik Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében a Sol Solis Egyesület Múlt és jelen- Várad irodalmi élete címmel kulturális estet szervezett a biharpüspöki Bocskai István Közösségi Házban.

A kulturális est alkalmából zsúfolásig megtelt a biharpüspöki Bocskai István Közösségi Ház  díszterme. A szervezők nevében Pásztor Rita szociológus köszöntötte az egybegyülteket, név szerint is megemlítve Rékási Valériát, a nagyváradi Sol Solis Egyesület elnökét, Póka Erika és Kasza Katalin tagokat, valamint Pálffy Tamást, a Juhász Gyula Nyolcosztályos Iskola  igazgatóját. Pásztor Sándor önkormányzati képviselő arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy két- három héten belül hivatalosan is felavatják a közösségi házat. Attól kezdve heti rendszerességgel fognak programokat szervezni, így valamennyi korosztály talál majd magának szórakozási lehetőséget.

Az üdvözlő szavakat követően Zalder Éva magyartanárnő, a Szent László Római-Katolikus Gimnázium  igazgatónője nyújtott betekintést Nagyvárad irodalmi múltjába. A pedagógust a tanintézet négy diákja- Fodor Karolina, Kurucz Andrea, Vígh Roland és Kis Norbert (XI.B) is elkisérte, akik énekszámokkal fűszerezték az elhangzottakat.

Színvonalas műsor

Az előadásban egyebek mellett szó esett Szent Lászlóról, a hős és igazságszerető lovagkirályról, mely kapcsán egy olyan 19. században született ének is felcsendült (Keresztes hadaknak daliás vezére), ami a katolikusok számára szinte egyenértékű a magyar és a Pápai himnusszal. A színvonalas expozéból természetesen nem maradhattak ki a Holnaposok sem, akik “európai színvonalra emelték a nagyváradi magyar irodalmat”.

A “nagyok” műsorát követően Biharpüspöki óvodás és iskolás gyermekein volt a sor, hogy bizonyítsák tehetségüket, rátermettségüket. A kicsik mesékkel és néptáncokkal lepték meg közönségüket. Az óvodások felkészítésről Biró Ildikó, Papp Renáta és Tímár Enikő óvonők, a elemistákéról pedig Gergely Ibolya, Simon Gabriella, Farkas Mónika és Újvári Janka tanítónők gondoskodtak. Az V-VIII. osztályos diákok produkciója Horváth Simon Erika tanárnő munkáját dicsérte. A tartalmas együttlét szeretetvendégséggel zárult.

Ciucur L. Antonius