Várad: gazdag városban élünk

Várad: gazdag városban élünk
Történelmi csúcson van az adóbehajtás Nagyváradon. Az illetékesek tegnap sajtótájékoztatón tudatták, hogy minden eddiginél több pénzt gyűjtöttek be a költségvetés számára.

 

Soha ennyi bevétele nem volt még az adókból és illetékekből Nagyváradnak – hangsúlyozták az önkormányzat pénzügyi felelősei, amikor összegezték tegnap a 2012-es költségvetési évet. Azt részletezték sajtótájékoztatójukon, hogyan sikerült behajtani a helyi adókat a múlt év végéig. Eduard Florea, a város vezetésének gazdasági igazgatója, valamint Ovidiu Mureşan alpolgármester és Tănase Miculescu, a gazdasági osztály munkatársa elmondta: „történelmi csúcson van ezúttal a behajtási ráta, soha nem volt még ilyen magas”. Ez 81 százalékot jelent.

Még jók vagyunk…

Tavaly az előző évhez képest 6,5 százalékkal csökkent az adójukat be nem fizetők aránya. Ugyanakkor nőtt a válság miatt a csődöt jelentő helyi vállalkozások száma. Kiemelték azt is: egyre kevesebben utasítják el, hogy átvegyék a hozzájuk postán érkező fizetési felszólításokat. Az önkormányzat jól működik együtt a postával, és egy év alatt 25 százalékot javult a felszólításokat átvevők aránya.

A város adókból származó bevételei tavaly 7,5 százalékkal nőttek tavalyelőtthöz képest. Összesen 479.802.202 lej folyt be adókból. A város kiadásainak 35 százalékát befektetések teszik ki. Ezen befektetések nagy része útjavítás, utcák aszfaltozása. Nagyvárad tartozása leginkább két nagy, az útjavításokkal és az ipari park fejlesztésével kapcsolatos hitelfelvétel miatt megugrott közben. Jelenleg a megyeszékhely tartozása 297 millió lej és 65 millió euró. Ami a befizetőket illeti, 133.000 magánszemély, és 11.488 jogi személy adóköteles a városban.

A Fitch Nagyvárad hitelbesorolását is folyamatosan méri. Jelenleg a BBB- kategóriában vagyunk. Közérthetően ez azt jelenti, hogy még épp megfelelőnek ítélik a város hitelképességét, stabilitását.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,