Várad: felújítják a városházát

Várad: felújítják a városházát
Úgy gondolja a nagyváradi önkormányzat, hogy ismét fel kell újítani a polgármesteri hivatal épületének homlokzatát. Ezért megkezdték a felújítási munkálatokhoz szükséges intézkedéseket.

Csak kívül fognak ezúttal felújítást eszközölni a nagyváradi polgármesteri hivatal épületén. Az előkészítés alatt álló beruházást az önkormányzat azzal indokolja, hogy komolyabbnak mondható munkát 13 évvel ezelőtt végeztek a homlokzaton. A város vezetésének képviselője szerint a polgárok láthatják is az épületen azt, hogy beavatkozás szükséges, mivel a homlokzat felső részén, valamint a tornyon és az erkélyeken néhány helyen megbomlott a vakolat. Mircea Oaie, a polgármesteri hivatal működési költségeit monitorizáló igazgatóság vezetője elmondta: a díszítőelemek felújítása, a vakolat kijavítása, a csatornák kicserélése a fő cél. Ezek mellett a nagy terem fölötti tetőzetrészt is felújíttatják, megerősítve a plafonszerkezetet is.

Az épület műemlék, ezért a Művelődési és Örökségvédelmi Minisztérium engedélye is szükséges a beavatkozásokhoz. Azt még nem tudják, mennyibe fog mindez kerülni, sőt, emiatt azt sem, mennyi időt igényel. Jelezték: annak függvényében, hogy milyen forrásokat találnak majd a finanszírozásra, 2-3 év alatt készülnek el.

A nagyváradi városházát 1902-1903-ban építették, Rimanóczy Kálmán tervei alapján. Előzőleg azon a területen a katolikus püspökség ingatlana állt: a város első püspöki palotája, melyet Csáky Miklós püspök 1742 körül emeltetett. 1895-ben határozta el a Városi Tanács, hogy az épület elbontásával egy új városházát építtet. Az épület eklektikus stílusú, homlokzatain a legtöbb elem a neoreneszánsz jegyeit hordozza. Az ingatlan magas pincés, kétemeletes. Nemrégiben – sokak által bírált, fölöslegesnek tartott beruházás keretében – egy úgynevezett ügyintézési piramist építettek belül.

Szeghalmi ÖrsA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .