Várad büdzséje nagyobb mint Kolozsváré

Várad büdzséje nagyobb mint Kolozsváré
Nagyvárad idei költségvetés-tervezetében a tavalyi évhez képest ezerötszáz százalékkal nőnek az Európai Unió forrásaiból származó bevételek.

 

A Sebes-Körös parti város 2012. évi költségvetés-tervezetét ismertette csütörtökön Biró Rozália a város alpolgármestere és Eduard Florea, az önkormányzat gazdasági igazgatóságának vezetője. Az idei büdzsé alapkoncepciójáról szólva Biró Rozália elmondta, hogy a működési költségeket a legszükségesebbre kívánták csökkenteni, ezzel egy időben a fejlesztési költségek növekedését irányozták elő, minél több bevételi forrásra kívántak támaszkodni. A költségvetés kidolgozásának egy másik alapelve a már meglévő projektek folytatása.

A 2012-es költségvetés-tervezet 1.014.026.800 lejjel számol, ötvennégy százalékkal nagyobb, mint a tavalyi év megvalósított költségvetése volt. Biró Rozália kijelentettee, hogy Nagyvárad idei tervezett költségvetése nagyobb, mint Kolozsváré, mely 962 millió lejes költségvetéssel számol az idén. A város bevételeinek legnagyobb része (36%) a központi költségvetésből érkezik, ami a számítások szerint ez 362,7 millió lej lesz, ezt követik az önkormányzat intézményeinek saját bevételei, melyek az összbevétel huszonegy százalékát teszik ki (208,8 millió lej, további húsz százaléknyi összeg (204,4 millió lej) az önkormányzat saját bevétele, míg a városhoz beérkező pénzek tizenhat százalékát az EU-források (165,7 millió lej) teszik majd ki. Biró hozzátette, hogy 2011-ben mindössze 10,5 millió lej érkezett a városhoz Eu-forrásból, vagyis ha az idén sikerül teljesíteni a16 százalékos előrejelzést, akkor ez azt jelentené, hogy a város az egy évvel korábbi értékhez viszonyítva 1468 százalékkal növeli Eu-forrásokból származó költségvetési bevételeit. Az alpolgármester asszony újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, hogy az EU pályázatok egyharmada még elbírálás alatt áll, kétharmaduk azonban kedvezően elbírált, vagy már szerződésben rögzített pályázat. Az alpolgármester asszony felhívta a figyelmet arra, hogy míg a tavaly a költségvetési kiadások 35-65 százalékarányban oszlottak meg a fejlesztési és a működési költségek között, addig ebben az évben ezt az arányt megfordítják, és a város a rendelkezésére álló források 53 százalékát (538 millió lejt) fordítja fejlesztésekre, és csak 47 százalékot (475 millió lej) költ működési költségekre.

 

Működési költségvetés

 

A működési költségek legnagyobb része (44%; 204 millió lej) a kórházak és az iskolák működési költségeinek fedezésére megy el, további húsz százalékot visz el (95,7 millió lej) a tanítók és a tanárok fizetésének biztosítása, mindemellett a közszolgáltatásokra 58,3 millió, a közintézményekre 39,6 millió, az adósságtörlesztésre 33,5 millió, míg szociális ügyekre 27,4 millió lejt irányoz elő a város. A fennmaradó összegek más célokat szolgálnak, például közel hárommillió lejt emészt majd fel a kórházakon kívüli egészségügyi szolgáltatások (rendelők, iskolaorvosok, stb.) fenntartására. A korábbi évi költségvetéssel összehasonlítva az idén növekednek a köztartozások kifizetésére szánt összegek, ellenben csökkennek a szociális kiadások, mely utóbbi nem jelenti azt, hogy 2012-ben kevesebb szociális szolgáltatás lesz. A működési költségekre a pénz a közintézmények saját jövedelméből (204 millió lej), az önkormányzat saját jövedelméből (170 millió lej) és az állami költségvetésből (101 millió lej) származik. Az önkormányzatnak körülbelül 54 millió eurós tartozása van jelenleg, de a kifizetési határidőre ez a költség 75 millió euró lesz.

 

Fejlesztési költségvetés

 

 

A fejlesztési költségvetés legnagyobb része, (67%; 357 millió lej) az Uniós pályázatok finanszírozására megy el, ötven millió jut kórházberuházásokra, 47 millió lejt kap a műszaki igazgatóság különböző fejlesztésekre, a Vízművek fejlesztéseire 61 milliót szán a város, míg kisebb szelet jut a helyi közszállítási vállalatnak (6,5 millió lej), az Ingatlanügyi Hatóságnak (10,2 millió lej), a hőerőműnek (4,1 millió lej) és a tanintézményeknek beruházásokra (338 ezer lej). A fejlesztési pénzek 49 százaléka (261,9 millió lej) az állami költségvetésből származik, a vissza nem térítendő támogatások (177,4 millió lej) ennek a költségvetésnek a 33 százalékát teszik ki, a helyi költségvetés saját forrásaiból 50 millió lejt fordít fejlesztésekre, míg bankhitelből 47,2 millió lej jut fejlesztésekre. A különböző helyi intézmények közel kétmillió lejt fordítanak fejlesztésekre 2012-ben. A sajtótájékoztatón kiosztott anyagban feltüntettek olyan beruházásokat, amelyek vissza nem térítendő támogatásokból valósulnak meg. Eszerint négy tanintézmény felújítására és hat tanintézmény fűtésrendszerének rehabilitálására 25 millió lejt fordítanak, a turisztikai célú objektumokra (várfelújítás, wellness-központ, állatkert, Sas-palota felújítása, zöldövezetek) 79,2 millió lej van előirányozva, az ipari park közművesítésére 66,9 millió lej, szociális intézmények beruházásaira 18,8 millió lej, míg a fűtésrendszer rehabilitációjára várhatóan 153,4 millió lejt költ a város vissza nem térítendő támogatásból.

 

Nehézségek

 

A költségvetés kidolgozásával kapcsolatban Eduard Florea, az önkormányzat gazdasági igazgatóságának vezetője elmondta: nagy nehézséget okozott az, hogy megszűnt az állami fűtéstámogatás, valamint az, hogy a tavalyi 14 százalékhoz képest az idén 22 százalékra nő a köztartozások aránya, továbbá az is, hogy a tanügyi rendszer fenntartására kevesebb pénzt kap a város az államtól, mint amennyi a város költsége ezen a téren. Mivel a fejkvóta alapján fizetett állami támogatás kevesebb, mint amennyit a város a tanintézményekre költ, ezért a költségvetésben további 2,8 millió lejjel ki kellett egészíteni a tanintézményekre fordítandó összegeket. Ugyanakkor a tanintézmények működési költségeit is le kell majd faragni. Hozzátette, hogy a megyei tanácstól is kértek 150 millió lejt főként a megyei kórház költségeire és a szőlősi villamos végmegállóban létesítendő buszpályaudvar költségeire, de Florea hozzátette, hogy ő már azzal is elégedett lenne, ha a megye a színházfelújításra elköltött kilencmillió lejt kiutalná a városnak. A költségvetés-tervezetről február 6-án, hétfőn négy órától tartanak közvitát a polgármesteri hivatal nagytermében.

 

 

Pap István