Vannak még líceumi helyek

A székelyhídi líceum épülete
A székelyhídi líceum épülete
Befejeződött a középiskolai felvételi első szakasza, amikor a beiratkozottakat a számítógépes rendszer “osztotta” el. A székelyhídi és az érmihályfalvi líceumban még vannak szabad helyek, Kágyán csak a szakoktatásban.

A beiskolázási terv szerint a Székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban a 2016/2017-es tanévben három magyar és egy román tannyelvű kilencedik osztály indulna (az iskolában nincs szakoktatás). Szabó Csilla igazgatónőtől megtudtuk, hogy még vannak szabad helyek, ám ami a bejutási médiákra vonatkozó kérdésünket illeti, hozzátette: mivel a beiratkozási procedúrának még további két lépcsőfoka van, erről korai lenne beszélni, ellentétben a nagyvárosi iskolákkal, ahol túljelentkezés volt, tehát már első körben lezárult a beiratkozás.

Szakoktatás

Az Érmihályfalvi Mezőgazdasági Főgimnázium líceumi oktatásában egy-egy magyar és román nyelvű osztály indul természettudományi szakon, tudtuk meg Zeffer Tímea igazgatónőtől. Szélesebb lesz a 3 éves szakoktatási paletta: román nyelven egy kereskedelmi osztály indul, magyar nyelven egy-egy osztály lesz cipőipari-, mechanikai-, felszolgál-eladói- és kertészeti szakokon. Helyek egyelőre minden felsorolt osztályban vannak, tehát minimális bejutási átlagjegyről még ezek esetében sem beszélhetünk.

Magyarul

A Nagykágyai Szakközépiskolában három kilencedik osztály indul, valamennyi magyar nyelven, tudtuk meg Karancsi Béla igazgatótól. Ezek közül egy élelmiszeripari szakirányultságú líceumi osztály, melyben beteltek a helyek, a legutolsó bejutó média hármas volt. További kettő, három éves szakiskolai osztály indul kőműves, illetve mezőgépész szakon, ezekben még van hely.

Rencz Csaba