Vándorkiállítás az ’56-os áldozatok emlékére

Vándorkiállítás az ’56-os áldozatok emlékére
Marosvásárhely – A román kulturális intézet, a Securitate Irattárát vizsgáló Bizottság, a bukaresti lengyel nagykövetség, a kommunizmus idején elkövetett gyilkosságokat vizsgáló romániai intézet és az Olasz Kulturális Intézet támogatásával valósult meg és indult vándorútjára a Sorsok között című kiállítás.

Temesvár, Arad, Nagyvárad és Kolozsvár után november 7–11. között Marosvásárhelyen is megtekinthető az 1956-os magyar forradalom romániai áldozatainak emlékére szervezett kiállítás. A forradalommal nemcsak Romániában, hanem Lengyelországban és Olaszországban is többen szolidaritást vállaltak.

A kiállítás anyagát összeállító Varga Andrea történész, kutató rámutatott, hogy az események kapcsán Marosvásárhelyen 73 személyt ítéltek el, közülük hármat halálbüntetéssel sújtottak. Ennek ellenére Marosvásárhelyen nem tisztelik őket kellőképpen és egyetlen utca sem viseli valamelyikük nevét. Elégedetlenségének adott hangot, hogy Lokodi Edit, a megyei tanács elnöke nem tisztelte meg legalább öt perc jelenléttel azon személyek emlékét, akik ezelőtt 51 évvel életükkel adóztak a szabadságunkért.

Tizennyolc olaszországi városban utcákat neveztek el a magyar forradalom mártírjairól, ehhez hasonló, a tiszteletet jelképező gesztust várna el Marosvásárhelytől is Varga Andrea, mert nemcsak magyar, hanem román (Faliboga, Maier, Vizitiu) áldozatai is voltak az 51 évvel ezelőtti eseményeknek. A kommunizmus idején elkövetett gyilkosságokat vizsgáló intézet november folyamán átadja a kormánynak a politikai elitéltek rehabilitálására vonatkozó törvénytervezetet.  Románia az egyetlen Európai Unióhoz csatlakozott volt kelet-európai kommunista ország, ahol még nem rehabilitálták a politikai elitélteket. A Sorsok között című vándorkiállítást Marosvásárhely után Csíkszeredában tekintheti meg a közönség.

Incze Vanda