Van, meg nincs is oltóanyag

Van, meg nincs is oltóanyag
A szakminisztérium fejezte az influenza elleni oltóanyagok átvételi procedúráját, amelyeket elsősorban a nagyobb megbetegedési kockázatnak kitett személyek immunizálására használnak.

Az Egészségügyi Minisztérium 500 ezer dózis oltóanyagot vásárolt annak érdekében, hogy igénylés esetén immunizálni lehessen a 65 évesnél idősebb személyeket, azokat, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, főleg az asztmásokat, a tüdőbetegeket és a magas vérnyomásúakat, az állami intézményekben nevelkedő gyermekeket, az öregotthonok lakóit, az egészségügyi dolgozókat és a terhes nőket, ahogy ezt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) is ajánlja.
A szükséges mennyiséget külföldről szerezték be, ugyanis a Cantacuzino Intézet, mely valaha a világ egyik legismertebb immunszer előállítójának számított, jelenleg nem foglalkozik ilyesmivel. A gyógyszertárakban amúgy 28-32 lejbe kerül egy-egy ilyen dózis. Oana Grigore, a szaktárca szóvivője azt nyilatkozta: a kérések függvényében a jelzett mennyiséget ki tudják egészíteni. Szerinte az előző szezonban az ingyenes oltóanyag iránti érdeklődés alacsony volt, még a kezdetben rendelt 600 ezer dózis sem lett felhasználva.

Két lépcsőben

Mint minden évben, a kampány a háziorvosi orvosi rendelők és a fekvőbeteg ellátó intézmények bevonásával zajlik. Romániában idén ősszel a Járványos Betegségeket Felügyelő és Ellenőrző Országos Központ szerint eddig még nem jeleztek egyetlen komolyabb influenzagyanús esetet sem.
Az erdon.ro érdeklődésére több váradi háziorvos is azt válaszolta: még semmilyen értesítést sem kapott arról, hogy átveheti az ingyenes oltóanyagot. Az egyikük, ifj. Dr. Balogh Árpád honlapunknak elmondta: tavaly is csak 11 dózist kapott, pedig 60-70-re lett volna szüksége, így tényleg csak a nagyon rászorultakat, illetve a kisnyugdíjasokat lehetett beoltani. Megjegyezte: szinte hetente érdeklődik az egészségügyi hatóságnál, hogy mikor érkeznek már meg az oltóanyagok, hiszen tulajdonképpen valamikor október végén, november elején hozzá kellett volna már jusson ezekhez, még szerencse, hogy ezidáig nem volt influenzajárvány. Hozzátette: amúgy más években előfordult az is, hogy két lépcsőben kapta meg.

Ciucur Losonczi Antonius