Van még hova fejlődni kisebbség-ügyben

Van még hova fejlődni kisebbség-ügyben
Románia és az Egyesült Államok kapcsolatát kiemelten jónak, Romániát mintaállamnak nevezte Hans Klemm nagykövet, aki azonban jelezte: a tolerancia tekintetében van még hova fejlődni.

Pénteken Nagyváradra látogatott Hans Klemm, az Egyesült Államok romániai nagykövete, aki elment a NATO-központba, találkozott a nagyváradi önkormányzat képviselőivel, majd látogatást tett a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárban, ahol felavatta a nagykövetség adományát, az amerikai szerzők műveiből álló könyvespolcot, végezetül a Nagyváradi Egyetemen tartott előadást. A váradi városházán lezajlott találkozóról a polgármesteri hivatal sajtóosztálya adott ki rövid közleményt, amelyben tudatja azt, hogy a diplomata Ilie Bolojan polgármesterrel egyeztetett többek között arról, hogy Nagyvárad milyen lehetőségeket nyújthat az itt beruházni szándékozó amerikai befektetőknek, illetve arról, hogy a polgármesteri hivatal és a nagykövetség miképpen tudná előmozdítani az együttműködést a kultúra és az oktatás területén.

Három prioritás

A Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárban fogadta és köszöntötte a magasrangú diplomatát Ligia Mirisan, az intézmény igazgatója, Claudiu Pop, Bihar megye prefektusa, és Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke. Az amerikai könyvespolc felavatása után Hans Klemm válaszolt az újságírók kérdéseire. Az egyneműek házasságára vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette: az Egyesült Államokban nemrégiben mondta ki a Legfelsőbb Bíróság azt, hogy az országban legális a házasságnak ez a formája, majd megjegyezte, hogy ebben az ügyben végső soron a román népnek kell döntenie. Az Egyesült Államok romániai nagykövetségének prioritásaira vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette, hogy első számú prioritás a biztonság megteremtése, ebbe illik bele a román–amerikai kétoldalú partnerség, melynek célja növelni a védelmi képességet mind a transzatlanti övezetben, mind pedig a konfliktusövezetekben. További prioritás a demokrácia és a nyitott kormányzás népszerűsítése. Hozzátette, hogy a régióban Románia modellértékűnek számít a demokratikus intézményekbe történő befektetés, a korrupció elleni harc, valamint az olyan értékek felkarolása vonatkozásában, mint a kisebbségi jogok, a vallási szabadságjogok, a sajtószabadság vagy a nők közéleti szerepvállalása. A harmadik prioritás a két ország közötti gazdasági, kereskedelmi, valamint oktatásügyi együttműködés előmozdítása.

Vízumügy

Elhangzott kérdés arra vonatkozólag is, hogy kanadai mintára az Egyesült Államok is visszavonja-e a vízmumkötelezettséget romániai állampolgárok esetében. Hans Klemm leszögezte, hogy az amerikai vízumprogramot törvény szabályozza, ezért a vízummentesség megteremtéséhez Kanadától eltérően törvénymódosításra van szükség. Hozzátette, hogy a vízum ügye Amerikában összekapcsolódik a bevándorlás kérdésével, ami az amerikai elnökválasztás egyik központi témája is. Ebből kifolyólag meg kell várni az egyesült államokbeli elnökválasztás, valamint az új kongresszusi választás eredményét. Arra azonban emlékeztetett, hogy az egyik elnökjelölt, jelesül Hillary Clinton a kampány során bejelentette: amennyiben megválasztják, hivatalba lépésétől számított kilencven napon belül a bevándorlási törvénykezés átfogó reformját fogja előterjeszteni.

Kiváló kapcsolat

Hans Klemm kora délután egy órától előadást tartott a Nagyváradi Egyetemen, ahol kijelentette: Románia és az Egyesült Államok kapcsolata a történelem során soha nem volt olyan szoros és jó, mint napjainkban. A két ország számos stratégiai területen működik együtt, ilyen az energiabiztonság szakterülete, ami egész Európa számára rendkívül fontos ügy, hiszen éppen Romániát leszámítva mindegyik uniós állam egyetlen energiaszolgáltatótól, Oroszországtól függ. Ezen változtatni kell, és a változatosabb energia ellátottság tekintetében Románia fontos szerepet játszhat. Katonai téren is jelentős az amerikai–román együttműködés, melynek legutóbbi fejleménye az idei varsói NATO-csúcstalálkozó volt, melyen elfogadták Európa déli szárnyának megerősítését válaszul az orosz agresszióra. Hozzátette, hogy a NATO-n belül nagyon fontos a román–amerikai bilaterális együttműködés is, melynek keretében csak ebben az évben 117 közös hadgyakorlatot, kiképzést tartottak Romániában. Ugyancsak ide tartozik a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni közös fellépés, valamint a cybertér védelme is. Az együttműködés harmadik alappillére a gazdasági-kereskedelmi együttműködés folytatta Klemm, aki arra buzdította a romániai befektetőket, hogy mozduljanak el az Egyesült Államok irányába, keressék az ottani befektetési lehetőségeket.

Még van mit dolgozni

Az előadás végén az egyetemisták tették fel kérdéseiket a nagykövetnek. Többen a vízumról, az amerikai munkalehetőségekről, valamint az orosz veszélyről kérdezték a diplomatát, a legutolsóként felszólaló hallgató viszont Hans Klemm székelyföldi látogatására és a kisebbségek helyzetére kérdezett rá. „Ez egy kényes kérdés sok ország, nem csak Románia számára” – kezdte válaszát Hans Klemm, majd így folytatta: „Az Egyesült Államokban mindennapos, folyamatos erőfeszítést teszünk az ország teljes területén a különböző közösségekben a kisebbségek elfogadása, tisztelete megteremtése érdekében. Különösen igaz ez az elmúlt évtizedekben, amikor a bevándorlás magasabb lett. A kisebbségek teljes tisztelete, megértése, integrálása, elfogadása nem jön feltétlenül magától, sokat kell dolgozni ennek érdekében. Ezért találkoztam itt néhány kisebbséggel, és nem csak a Székelyföldön, hanem Románia más részein is”- nyilvánvalóvá téve válaszával azt, hogy Romániában van még a tennivaló a kisebbségi jogok tekintetében.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .