Van gazdája az illegális lerakatnak

Van gazdája az illegális lerakatnak
Szatmár megye — Mint arról már korábban írtunk, hogy illegális szemétlerakatra bukkantak a Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai.

Szombaton Egri közelében sűrű, fekete füstre lehettek figyelmesek a Nagybánya felé vezető úton haladók. A füstöt az okozta, hogy elhasználódott autógumikat égettek egy illegális szemétlerakatnál, körülbelül tíz kilóméternyi távolságra a főúttól, egy sertésnevelde mellett.

A farmon két alkalmazott volt a leleplezés pillanatában, akik az állatok táplálása mellett, azt az utasítást kapták főnöküktől, hogy naponta gyújtsanak meg egy jókora kupac gumiabroncsot. Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatónője a helyszínre érve felszólította a farmon lévő egyik alkalmazottat, hogy haladéktalanul oltsa el a tüzet.

Nem tudták

Mint kiderült a két alkamazottnak fogalma sem volt arról, hogy illegális dolgot művelnek, sőt azt sem sejtették, hogy az égetéskor felszabaduló füst rendkívül káros az egészségre, a cégről illetve a tulajdonosról is csak annyit árultak el, hogy egy a szatmárnémeti Magnoliei utcán található cég székhelyéről szállítják ide a hulladékot. Utólag kiderült, a Ferometal elnevezésű cégről van szó. Ez a cég hulladékok újrahasznosításával foglakozik. Ezt gyakorlatilag olyan fomában teszi, hogy a begyűjtött gumiabroncsokat a mezőn elégeti (elégetteti), majd pedig — a feltételezések szerint — a megmaradó tetemes mennyiségű fém részeket ócskavasként értékesíti.