Változott az előnyugdíj kiszámítási módja

Változott az előnyugdíj kiszámítási módja
Érvénybe lépett az egységes nyugdíjrendszer módosított kiszámítási módszertana. Az új rendszer előnyösebb a dolgozók számára, mert több pénz marad náluk.


Eddig a részleges előnyugdíjat úgy számolták ki, hogy vették azt az összeget, amit akkor kapott volna az érintett, ha korhatáros nyugdíjba ment volna, és ebből a havi jövedelemből levontak minden hónapban 0,75 százalékot mindaddig, amíg a nyugdíjas elérte a nyugdíjkorhatárt. A módosítás nyomán az előnyugdíj összegét szintén a nyugdíjjövedelem alapján számolják ki, ami a nyugdíjkorhatár elérésekor jár majd az érintettnek, de az előnyugdíjba vonuló dolgozó havi jövedelmét nem egy rögzített aránnyal csökkentik, mint eddig, hanem figyelembe veszik azt, hogy a dolgozó hány évet dolgozott le, és ennek függvényében csökkentik az előnyugdíj értékét, aszerint az elv szerint, hogy minél többet dolgozott az illető, annál kevesebb mértékben csökken az előnyugdíjának az értéke. Eszerint azok, akik a kötelező nyugdíj-hozzájárulási időszak után kevesebb mint egy évvel mennek nyugdíjba, minden előnyugdíjas hónap során 0,50 százalékkal kevesebb nyugdíjat kapnak annál, mint amennyit a nyugdíjkorhatár kitöltése után kaptak volna.

Ledolgozott évek

A kötelezőhöz képest minden egyes plusz ledolgozott év után 0,05 százalékkal kevesebb arányban csökkentik az előnyugdíjas havi jövedelmét, vagyis az előnyugdíjas minden hónapban ennyivel több pénzt kap azoknál, akik hamarabb előnyugdíjba mennek. Tehát azok, akik a kötelező nyugdíjbefiztési időszak után több mint egy, de kevesebb mint két évvel mennek nyugdíjba, 0,45 százalékkal kevesebb nyugdíjat kapnak a normál nyugdíjuknál. Azok esetében, akik több mint kettő, de kevesebb mint három évvel a kötelező hozzájárulási időszak után mennek nyugdíjba, a csökkentés mértéke 0,40 százalék. A legutolsó lépcsőfokot képezi azoknak a kategóriája, akik több mint hét, és maximum nyolc évvel a kötelező nyugdíj befizetési időszak után mennek nyugdíjba, az ő esetükben az előnyugdíj időszaka alatt teljes nyugdíjuk értékének 0,15 százalékát vonják le. Az előnyugdíjat maximum öt évvel a standard nyugdíjkorhatár előtt lehet kérni, és csak azok kérhetik, akik teljesítették a minimális kötelező nyugdíj hozzájárulást, és akik maximum nyolc évvel haladták meg ezt az időszakot. Fontos kitétel az is, hogy az új előnyugdíj-kiszámítási rendszert csak a 2016. július 17-től kezdődően nyugdíjba vonuló dolgozók esetében alkalmazzák.

Pap István



A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .