Változó erdészeti elszámolás

Változó erdészeti elszámolás
Bihar megye – Az érmihályfalvi Helyi Tanács legutóbbi ülésén Szíjjártó Zoltán, az Erdészeti Hivatal (Romsilva) főkönyvelője ismertette az év hátralévő részére érvényes elszámolási módszerüket. Havonta készítenek kimutatást.

Az önkormányzati ülésen Szíjjártó Zoltán  bevezetőként elmondta, hogy Bihar megyében összesen 117 ezer hektár erdő van a Romsilva kezelésében, ebből 38 ezer hektár van a helyhatóságok birtokában. Mivel az adótörvény és az erdészeti törvény bizonyos tételei ellentmondanak  egymásnak, ezért április elsejétől új, az esztendő hátralévő részére érvényes elszámolási módszert vezettek be – ami természetesen minden önkormányzatra érvényes.

Havonta számláznak

Az évből eltelt három hónapot a régi módszer szerint számolják el, a továbbiakban ellenben havonta készítenek kimutatást  az erdőkben végzett tevékenységekről (karbantartás, kivágás, stb.), a jogi és magánszemélyeknek eladott famennyiségekről, és a számlázást minden hónapról a következő hónap elején végzik el. Előfordulhat, hogy bizonyos hónapokban csak munkavégzés  lesz, ebben az időszakban a Romsilva „bevállalja”, hogy kintlevőségei képződnek. Szíjártó Zoltán szerint a módszernek negatívuma az ÁFA-fizetésben lehet, míg pozitívuma, hogy nem csak év végén, hanem havonta vehetnek kézhez elszámolást az önkormányzatok.

Címkék: , ,