Változnak a helyi adók Váradon is

Akt.:
Változnak a helyi adók Váradon is
Mégiscsak módosulnak Nagyváradon is a helyi adók és illetékek 2013-ban. Mint ismeretes, ezt kormányszintű konfliktus is megelőzte a témában.

 

Alig jelent meg a vonatkozó kormányhatározat, máris követi azt a nagyváradi önkormányzat: a mára tervezett városi tanácsi ülésen fognak dönteni az egyes lefizetendő összegek emeléséről. A rendkívüli ülésen szereplő napirendi pontok szerint magánszemélyek esetében az ingatlanadó 10,5 százalékkal nő, a beépített telkek adója 16,05 százalékkal. Ugyanakkor az önkormányzat elhatározta, hogy 8-ról 10 százalékra növeli a kedvezményt, amely azoknak a magánszemélyeknek jár, akik teljes egészében befizetik adójukat idén március 31-ig.

Részletek

A szóban forgó adók aktualizálása periodikusan történik, 3 évente igazítja azokat az inflációhoz külön döntéssel a kormány. A kabinet december végén tette meg ezt, előírva, hogy milyen értékben kötelesek növelni az önkormányzatok ezeket az összegeket. „2013 csúcsévnek számít a helyi köztartozások törlesztésében, valamint az európai uniós támogatási projektek helyi önrészeinek befizetésében. Hogy ezeket a célokat követni tudjuk, fontos a helyi adópolitikában kontinuitásnak lennie” – próbálta megokolni az emeléseket a váradi önkormányzat gazdasági igazgatója, Eduard Florea.

Mint fennebb tudattuk tehát, a növekmény az ingatlanok esetében 10–16 százalék közötti. Nem változik viszont a gépjárművek adója, az épületadó jogi személyek esetében, valamint a közterület használata esetén fizetendő többfajta illeték.

Szeghalmi Örs

Címkék: , ,